Výukové programy naší Akademie celostního zdraví

Radovat se je láska

Citát

Každý může být zdráv, kdo není, může si za to sám.

Čínské přísloví

Poslední komentáře

Na okraj

Pokud užíváte léky jako antibiotika, projímadla a léčiva snižující obsah cholesterolu, potřebujete pravidelné dávky vitamínu A v podobě přírodního betakaroténu.

Odkazy

Užíváte dlouhodobě zelené potraviny? A víte o rizicích?

Před několika málo lety se objevila na českém trhu firma, nabízející zelené potraviny - ječmen a chlorelu. Na první pohled naprosto výborná věc, přece mladé rostliny jsou plné vitamínů, energie, detoxikují, zkrátka jsem velmi prospěšné našemu zdraví.

Jenže najednou se dozvídáme, že je to na všechny nemoci, pro každého člověka a doporučuje se to jíst trvale. Bohužel opět převládl byznys nad zdravým rozumem - když je něco pro všechny, na všechno a napořád, je z toho sice víc peněz, ale také to zavání problémy...

Pojďme se na zelené potraviny podívat z více stran.

Poučme se od našich předků. Zelené nápoje a elixíry z kopřiv a jiných rostlin se dělaly vždy jen na jaře jako detoxikační kůra po zimě, plné masa a prázdné na čerstvé rostliny. Nikdy jsem neslyšela o tom, že by někdy v minulosti některý z léčitelů či babek bylinářek doporučoval jíst zelené celý rok a trvale. Takže zelené potraviny na detoxikaci na maximálně tři měsíce, rozhodně ne déle!

Člověk by se měl stravovat přiměřeně ke svému věku, zdraví a roční době. Jíst v zimě čerstvé zelené potraviny není vůbec pro naši rovnováhu energií vhodné. Určitě jste slyšeli o rovnováze jin a jang, zelené potraviny jsou extrémní jin, takže pokud je jíte, musíte se něčím extrémním jang vyvažovat. Proto se v létě doporučují zelené stonky, a v zimě kořenová zelenina. Kdysi to takto fungovalo přirozeně, zelené prostě v zimě nebylo.

Zelené potraviny ale i tak nejsou vhodné pro každého! Co je na zelených rostlinách vyloženě nebezpečné, je neskutečně vysoký obsah vitamínu K. Je to vitamín, který se nazývá protikrvácivý, takže pokud se vám často spouští krev z nosu, dejte si zelené potraviny, pomohou. Ovšem pokud máte krev v pořádku, tak vitamín K ji bude podporovat, aby se vám víc srážela. A co teprve, když máte sklon k vyšší srážlivosti! Nebo dokonce užíváte léky proti srážlivosti krve!!! Jednoduše řečeno dlouhodobé užívání zelených potravin podporuje srážení krve, přitahujete si trombozy, ucpávání cév, mozkové příhody či infarkty....

Vitamín K je totiž vitamín rozpustný v tucích, znamená to, že se z těla velmi nesnadno vylučuje a tak při vyšších dávkách dochází k jeho nahromadění v organismu. Proto při každé detoxikační kůře s pomocí zelených rostlin se doporučuje po 3 měsících stejně dlouhá přestávka, aby se tělo se zásobami vitamínu K vypořádalo a postupně ho vyloučilo.

Vitamín K je jeden z mála vitamínů, které nepotřebujeme doplňovat vůbec. Když se podíváte na jakýkoliv kvalitní multivitamín, nikde vitamín K nenajdete. Vitamín K totiž vzniká ve střevech jako produkt střevních bakterií, takže stav naší krve, zda se dostatečně sráží, závisí ne na doplňkovém dodání vitamínu K, ale na stavu naší střevní mikroflory.

Pokud máte doplňkově užívat vitamín K, pak doporučené dávky jsou v mikrogramech a NIKDY nepřekročí 100 denně. Mladý ječmen ho obsahuje 776! Dobré, co?

Také není dobrý obsah vitamínů skupiny B, a to především vysoké množství vitamínu B6, který při předávkování způsobuje nervové potíže. Také nesprávný poměr vápníku k hořčíku. Našli bychom asi více nesrovnalostí, pro mne je nejvíce nebezpečný onen vitamín K, a to mi stačí.

Je mi jasné, že mnoho z vás namítne, že zelené potraviny užívají a už léta a jste zdraví, zbavili jste se nemocí, jste plní energie, je vám zkrátka dobře. Věřím tomu. Ale vzpomeňte si na někoho, koho potkala mozková mrtvice či infarkt. Věděl to dopředu? Cítil nějaké potíže jako předzvěst, že se to stane? Nikdy, je to jako blesk z čistého nebe. I krev, která tvoří shluky, může dlouhá léta proudit v pohodě cévami a nic se neděje. Ale třeba když se tohle zkombinuje se zanášením cév tukovými látkami či anorganickými minerály, cévy přestanou být pružné a už krvavý shluk nepustí.  A problém je tu.

Deficit nebo nadbytek životně důležitých látek se nikdy neprojeví druhý den, je to tak dlouhý proces, že většinou svou nemoc s příjmem vitamínů a minerálů vůbec nespojujeme. Ani lékaři bohužel. Ti se tím nezabývají vůbec...

Pokud chcete detoxikovat své tělo, klidně zelené potraviny užívejte, já to ale s touto firmou dělat nebudu. Musí jí totiž být jasný tento problém s množstvím vitamínu K (pokud ne, tak to je ryzí amatérismus a to pak snad ještě rychleji pryč od toho), a přitom nikde se nedočtete o rizicích. Naopak učí své prodejce cpát to každému a na stálo. Pro mě je to záměrné zakrývání skutečnosti, proto od této firmy nebudu kupovat nikdy nic, nevěřím jí zkrátka. Detoxikaci si udělám raději produkty z CaliVity, vojtěškou nebo jukou nebo něčím jiným, protože CaliVita nic nezastírá, na etiketách uživatele na tento problém upozorňuje.

Chápu naprosto tuto firmu a její prodejce. Pro každého, kdo něco prodává, je důležitá jednoduchost. Pokud mám jednu věc, ta je na všechno a napořád, nejsem přece blbec, stačí se naučit vysvětlit jeden produkt a můžu to opakovat, opakovat a stále dokola jen opakovat. Jednoduché a účinné - to přináší penízky. Stejné to takto bylo kdysi se zázračnou Aloe, víte, jaký tam mají úžasný odměňovací systém? Já tomu říkám obchod pro jednoduché. Jenže život, naše tělo a zdraví jednoduché není...

S láskou vaše Empatia

odpověď na dávky vitmínu K v zelených potravinách

Dobrý den, ráda bych reagovala na chybně uvedené množství vitamínu K v souvislosti s ječmenem. Ano, uváděné množství je opravdu 776 - ovšem ve 100g ječmene. Denně se užívají 2g, ječmen tedy obsahuje 20,7% DDD! Prosím, příště si prostudujte všechny souvislosti a podklady, ze kterých čerpáte informace. Pěkný a úspěšný den.
Romana

je to jedno :-)

Ještě že vás mám! Děkuji za upozornění, můj názor však zůstává stejný. Zelené potraviny by se neměly užívat dlouhodbě a bez přestávek... MM

Dobry den, prekvapuje ma Vas

Dobry den, prekvapuje ma Vas hnev a osocovanie, neviem ci Vam niekto ublizil, ale doteraz som rada navstevovala Vase stranky a nechala sa poucit z Vasich slov. Mylsim si, ze by sme mali drzat spolocne a brat svoju pracu ako posolstvo - ucit ludi zit inak ako nam to ukazuju v mediach, priblizit sa opat k prirode, ku surovej strave - bylinkam, pitiu cistej vody a zamyslania sa nad tym co vkladame do svojich ust a co nas v zivote postretlo - lebo vsetko ma svoj dovod a ma byt pre nas ucenim... preto opakujem - ...budte vdacna za kazdy dobry produkt, ktory dokaze ludom zlepsit ich zdravotny stav ci zvysit komfort zivota....mam mnozstvo zakaznikov, ktorym zelene potraviny zachranili zivot - doslova a dopismena! medzi takych ludi patrim i ja sama, tak musim na Vas clanok reagovat....mozete si stat za svojim co sa tyka ich dlhodobeho uzivania-ale vazte svoje slova!! nacerpajte komplexne informacie a nie len povrchne zhadzujte dobry produkt zo stola!! ZP si to nezasluzia..je to priroda, ktora je vsemocna a ked sa zamyslite co i len sedliackym rozumom, i kôn v prirode dokaze na trave zit cely rok a je to nadherne, sile a vitalne zviera - mnohy z nas mu mozeme jeho schranku zavidiet....
Lenka

:-)

Bylo mi jasné, že se ozve mnoho prodejců této firmy a přesně takto :-)
Možná jste se zatím nesetkala s žádnými doplňky stravy, které ubližují, já ano. Nemohu držet za jeden provaz s něčím, co není dobré. Nemůžu být vděčná, za něco, co sice pomáhá, ale informace kolem se neuvádí pravdivé. Jasně jsem napsala, že jako produkt k detoxikaci je to vhodné, ale ne dlouhodobě, to je má jediná výtka, a na té si trvám. Přece si ale můžete se svým zdravím dělat, co chcete :-)

Úplné informace

Zdravím všechny,ráda bych se vyjádřila k tomuto článku. Pojďme se opravdu poučit od našich předků. Zelené potraviny neslouží pouze k detoxikaci. Já jsem zase neslyšela, že by naši předci jedli ovoce a zeleninu prázdnou na veškeré nutriční látky ošetřenou chemickými přípravy. Neslyšela jsem, že by jedli hranolky a pili minerálky a limonády (i když jen občas). Taky jsem neslyšela, že by žili ve velkoměstech, dýchali denně zplodiny aut, myli se ve vodě ošetřené chemikáliemi, prali v pracích prášcích kdoví s čím atd. Takže myslím, že je vcelku zřejmé, že my toho čištění dnes potřebujeme poněkud více a kdo se denně zanáší, měl by se logicky denně čistit. Potravin extrémního jangu není ani v zimě málo, stačí si vzpomenout na konzumaci masa a i se zelenými potravinami se dá pracovat tak, že extrémní jin nejsou, to jsem konzultovala s lidmi zabývajícími se výživou.A teď k vitaminu K. Vaše informace jsou více než nepravdivé. Mladý ječmen obsahuje 776 mikrogramů ve 100 g. Denní dávka je tedy necelých 16 mikrogramů. Pokud se podíváte do jakékoli nezávislé literatury např. Chemie potravin od Velíška, tak se dozvíte, že denní potřeba vitaminu K dospělého člověka je více než 0,14 miligramů, tzn. 140 mikrogramů!!!! A navíc ne všechen se ve střevě vstřebá a je zde opravdu také doplňován střevní mikroflórou, ale jen částečně. Zelené potraviny navíc velice významně ovlivňují vznik a funkci střevní mikroflóry, která většině lidem nefunguje, jak má.  Podle knihy od Kalače nehrozí předávkování u vitaminů v přirozených potravinách, ale jen u syntetických výrobků. Tudíž ani u zeených nehrozí předávkování čímkoli. V další nezávislé literatuře se dočtete, že je nutné doplňovat vitamin K z potravy, protože způsobuje přirozenou srážlivost krve a pokud to neděláte, hrozí riziko vnitřního krvácení a nadměrného krvácení při menstruaci. Co se týká léků na srážení krve, tak dnes se už ví, že i tito lidé mohou a měli by konzumovat vitamin K, jenom by v konzumaci neměli být vysoké výkyvy. K tomu mám odborný lékařský článek. A vcelku zajímavé je, že se odvoláváte na užívání vojtěšky, kde množství vitaminu K několikanásobně překračuje denní dávku podle knihy od Marii Dallen. Na závěr zdůrazňuji, že není hlavní účel zelených potravin v detoxikaci.Zajímala by mě Vaše reakce a čím jiným zhaníte zelené potraviny, když je evidentní, že obsah vitaminu K je daleko pod hranicí doporučené denní dávky pro zdravé lidi, takže nemůže být ani zdaleka jakkoli nebezpečný.

:)

A proč by se tedy neměly zelené potraviny užívat dlouhodobě bez přestávek, když množství vitaminu K je v pořádku?

děkuji

Děkuji za "úplné" informace zřejmě od prodejce :-)

Já se s vám nebudu boxovat. Jezte si klidně, co chcete, mně je naprosto lhostejné, čím se léčíte nebo ničíte. Nebudu vám překládat žádné vědecké lékařské studie, protože ty vykazují vždy takové výsledky, které žádá zadavatel této studie, takže se nedá vůbec o žádné studii říct, že by snad byla nezávislá. Znáte dr.Fořta? Ten je nezávislý a asi byste se divila, kdybyste přečetla třeba jeho knížku Tak co mám jíst?

Jinak nevím, kdo vám řekl, že lékaři těm, kdo užívají léky na ředění krve, doporučují zelené potraviny, má zkušenost s klienty je naprosto opačná - všichni je mají zakázány. Možná máte jiné klienty a větší zkušenosti, opravdu nevím a nechci se s vámi prát o pravdu. Nemáte ji ani vy ani já. Každá máme svou zkušenost - já se svými klienty, kteří ke mně chodí, užívají ječmen nebo chlorelu a mají velké potíže, a vy se svými, kterým tohle náramně pomáhá. No a co? Tak to nechte být. A že jsem napsala chybně množství vitamínu K? K tomu jsem už také napsala komentář, a kdybych chtěla, mohla bych celý článek jednoduše smazat, aby lidé neměli kde bojovat za svou pravdu. Jenže neudělala jsem to, a to přesně proto, aby bylo vidět, že každý se může mýlit, a každý může projevit svůj boj - pokud se pro to rozhodne. Rozhodnout se můžete pro co chcete, můžete bojovat s nepravdami Empatie, nebo jít na jiný web. S láskou Miluška

:-)

Protože ani vaše babička nejedla nic zeleného, když to venku nerostlo :-)

:)

Jenže moje babička nejedla ani produkty od CaliVity, které zmiňujete. Určitě moje babička spíše při chození po louce vzala do úst stéblo trávy a žvýkala šťávu než by jedla produkty, které separují určité složky potravin. Tuto konkrétní značku neznám, ale myslím, že by měl člověk jíst spíše mrkev než užívat betakaroten separovaný z mrkve. Je dokázáno, že izolované látky mají jen mizivou účinnost. Příroda je v tomto dokonalá a namíchá vše, jak to má být. Všechny prospěšné látky potřebují být navázány na stovky až tisíce dalších, aby fungovaly. A další velký rozdíl je v tom, že naši předci v období zimy mnohem více odpočívali a byli více v klidu, zima byla obdobím, kdy se nepracovalo tolik jako přes léto. V dnešní době jsou ale nároky na lidi po celý rok stejné. Všichni se otáčíme ať je jaro, léto, podzim nebo zima. A nevím, proč si tot vykládáte jako boj, já s nikým nebojuji. 

všeho s mírou

Dobrý den, velmi si vážím Vašeho článku a DĚKUJI ZA NĚJ! SELSKÝM ROZUMEM mám strach z těchto všeléků, už proto, že ač je to sebevíc přirozené, tak je to dle mě nezdravé jíst pořád.. nejsou řečena žádná rizika a omezení, vemte si, že by se takto stravoval každý, nakupoval by na farmářském trhu a sypal by do sebe chlorellu a ječmen od rána do večera a změním tak i snad svoji genovou dispozici?jako je atopický ekzém hoho, pojďme na zem zlatá střední cesta prosím ve všem v jídle, v pití, v radosti, v očistách a vemte si těch peněz, já osobně do sebe investuji ráda a dost, kvalitní potraviny, oleje, dovolené, moře, zážitky, pohyb, cvičení, procházky, to naše tělo potřebuje, jsem ted trochu rozčílená z toho nucení, jsem vodnář a nucení nemám ráda, ano, at si každý jí co chce,ale proboha, at nám nelžou...prý to nemá alergické reakce, znám tolik případů vážné alergické kopřivky, potíží po užití této řasy nebo ječmínku... opatrujte se, mějte se rádi a neubližujte si zbytečně i své peněžence...odkládat si raději měsíčně ty kč a jet na pořádnou dovolenou, tělo bude plesat s úctou  V.