Vitamin E – ochránce
Ti, kteří mají v organismu trvale nízkou hladinu vitaminu E, umírají čtyřikrát častěji na následky srdečně-cévních chorob a jedenapůlkrát častěji dostanou rakovinu než ti, kteří denně užívají aspoň 100 mezinárodních jednotek (M.J.) vitaminu E!
Jednou z příčin tohoto ohrožení je, že při nedostatku vitaminu E je organismus zasažen útoky volných radikálů ze znečistěného životního prostředí a stresu, který je v našem každodenním životě všudypřítomný. V důsledku toho vzniká celá řada vážných chorob. Lipoproteiny v krvi se díky volným radikálům rychle kazí a srážejí na stěnách cév. Cévy se zužují a jejich stěny ztrácejí pružnost, tvrdnou.
Poškozuje se však i genetická výbava buňky, hlavně DNA, v důsledku čehož se potom při dělení buňky předávají chybné informace a kódy, vznikají změněné, degenerované buňky. Celá řada biochemických procesů se tak díky nežádoucí oxidaci tzv. „falešných substrátů” může dostat na slepou kolej. Zúžení a ztvrdnutí cév vede k rozvoji vysokého tlaku, krvácení do mozku nebo k infarktu. Krevní sraženiny, které se čas od času ze svých ložisek na cévní stěně uvolní, jsou příčinou trombózy a embolie. Buňky s poškozenou DNA, pokud vůbec dokážou vytvořit vlastní kolonii, způsobují nádorové choroby. Z narušených biochemických procesů vznikají nejrůznější nemoci: chronické záněty, jako je revmatismus, různé poruchy trávicí soustavy, např. obtíže se slinivkou nebo poškození nervové soustavy.
Pomocí vitaminu E se dá útokům volných radikálů i jejich nepříjemným a nechtěným účinkům lépe čelit. Vitamin E patří k nejdůležitějším antioxidantům.
Je to molekula rozpustná v tucích a spolu s vitaminem C, selenem a betakarotenem tvoří jeden z nejdůležitějších ochranných systémů pro tkáně a orgány s vysokým obsahem tuků. Jednotlivé složky tohoto systému se v antioxidačním účinku navzájem podporují. Chronický nedostatek vitaminu E zvyšuje možnost vzniku infarktu o 73 %, ale když chybí i ostatní antioxidanty, toto „riziko” se zvyšuje až na 89 %! Díky cílenému výzkumu se už dnes ví, že účinné ochrany – pokud jsou v dostatečném množství k dispozici i ostatní antioxidanty – se dá docílit podáváním už 100 M.J. vitaminu E denně. Více je v tomto případě samozřejmě lepší, protože na rozdíl od ostatních vitaminů rozpustných v tucích (vitaminy A, D a K ) se není třeba obávat otravy z předávkování. Vitamin E se totiž jednak rychleji spotřebovává a vylučuje z organismu a jednak není zásadně nebezpečný, protože ani při podávání velmi vysokých dávek nebyly zjištěny zaznamenatelné nežádoucí účinky.
Vitamin E díky svým antioxidačním vlastnostem a tím, že blokuje činnost některých enzymů, potlačuje intenzitu chronických zánětů, například při revmatických chorobách. Tento účinek je tak významný, že je porovnatelný s působením tzv. nesteroidných (syntetických) protizánětlivých léků! A jako přirozený produkt nevyvolává žádné nežádoucí účinky vlastní lékům. Intenzivní sportovní činnost významně zvyšuje množství vznikajících volných radikálů. Je prokázané, že vitamin E účinně chrání svalstvo sportovců před poškozením volnými radikály i při velmi vysokém stupni tréninkové zátěže. Navíc pozoruhodným způsobem přispívá k nárůstu svalové hmoty. Sportovcům se proto pravidelné užívání vitaminu E vysloveně doporučuje. Jeho podáváním spolu se selenem, vitaminem C, betakarotenem a mastnými kyselinami omega 3 se tento účinek ještě násobí.
Upozornění, případné kontraindikace a nežádoucí účinky:
• Tento doplněk v doporučené dávce nemá žádné nežádoucí účinky, ale ojediněle se může vyskytnout přecitlivělost na účinnou látku. Velmi vysoké dávky (několik tisíc M.J. denně) mohou způsobit průjem, bolesti břicha a zvýšenou unavitelnost.
• V případě chronických chorob, které vyžadují nepřetržitý lékařský dohled, se v každém případě poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
Zdroj: Nutritional Freedom Association
Máme pro vás jedinečný přírodní vitamín E z pšeničných klíčků – Vitamín E (100 mg)
Komentáře
Pro psaní komentářů musíte být přihlášen/a.
Přihlásit se Registrovat se