Vitamin E – ochránce

Ti, kteří mají v organismu trvale nízkou hladinu vitaminu E, umírají čtyřikrát častěji na následky srdečně-cévních chorob a jedenapůlkrát častěji dostanou rakovinu než ti, kteří denně užívají aspoň 100 mezinárodních jednotek (M.J.) vitaminu E!

Jednou z příčin tohoto ohrožení je, že při nedostatku vitaminu E je organismus zasažen útoky volných radikálů ze znečistěného životního prostředí a stresu, který je v našem každodenním životě všudypřítomný. V důsledku toho vzniká celá řada vážných chorob. Lipoproteiny v krvi se díky volným radikálům rychle kazí a srážejí na stěnách cév. Cévy se zužují a jejich stěny ztrácejí pružnost, tvrdnou.

Poškozuje se však i genetická výbava buňky, hlavně DNA, v důsledku čehož se potom při dělení buňky předávají chybné informace a kódy, vznikají změněné, degenerované buňky. Celá řada biochemických procesů se tak díky nežádoucí oxidaci tzv. „falešných substrátů” může dostat na slepou kolej. Zúžení a ztvrdnutí cév vede k rozvoji vysokého tlaku, krvácení do mozku nebo k infarktu. Krevní sraženiny, které se čas od času ze svých ložisek na cévní stěně uvolní, jsou příčinou trombózy a embolie. Buňky s poškozenou DNA, pokud vůbec dokážou vytvořit vlastní kolonii, způsobují nádorové choroby. Z narušených biochemických procesů vznikají nejrůznější nemoci: chronické záněty, jako je revmatismus, různé poruchy trávicí soustavy, např. obtíže se slinivkou nebo poškození nervové soustavy.

Pomocí vitaminu E se dá útokům volných radikálů i jejich nepříjemným a nechtěným účinkům lépe čelit. Vitamin E patří k nejdůležitějším antioxidantům.

Je to molekula rozpustná v tucích a spolu s vitaminem C, selenem a betakarotenem tvoří jeden z nejdůležitějších ochranných systémů pro tkáně a orgány s vysokým obsahem tuků. Jednotlivé složky tohoto systému se v antioxidačním účinku navzájem podporují. Chronický nedostatek vitaminu E zvyšuje možnost vzniku infarktu o 73 %, ale když chybí i ostatní antioxidanty, toto „riziko” se zvyšuje až na 89 %! Díky cílenému výzkumu se už dnes ví, že účinné ochrany – pokud jsou v dostatečném množství k dispozici i ostatní antioxidanty – se dá docílit podáváním už 100 M.J. vitaminu E denně. Více je v tomto případě samozřejmě lepší, protože na rozdíl od ostatních vitaminů rozpustných v tucích (vitaminy A, D a K ) se není třeba obávat otravy z předávkování. Vitamin E se totiž jednak rychleji spotřebovává a vylučuje z organismu a jednak není zásadně nebezpečný, protože ani při podávání velmi vysokých dávek nebyly zjištěny zaznamenatelné nežádoucí účinky.

Vitamin E díky svým antioxidačním vlastnostem a tím, že blokuje činnost některých enzymů, potlačuje intenzitu chronických zánětů, například při revmatických chorobách. Tento účinek je tak významný, že je porovnatelný s působením tzv. nesteroidných (syntetických) protizánětlivých léků! A jako přirozený produkt nevyvolává žádné nežádoucí účinky vlastní lékům. Intenzivní sportovní činnost významně zvyšuje množství vznikajících volných radikálů. Je prokázané, že vitamin E účinně chrání svalstvo sportovců před poškozením volnými radikály i při velmi vysokém stupni tréninkové zátěže. Navíc pozoruhodným způsobem přispívá k nárůstu svalové hmoty. Sportovcům se proto pravidelné užívání vitaminu E vysloveně doporučuje. Jeho podáváním spolu se selenem, vitaminem C, betakarotenem a mastnými kyselinami omega 3 se tento účinek ještě násobí.

Upozornění, případné kontraindikace a nežádoucí účinky:
Tento doplněk v doporučené dávce nemá žádné nežádoucí účinky, ale ojediněle se může vyskytnout přecitlivělost na účinnou látku. Velmi vysoké dávky (několik tisíc M.J. denně) mohou způsobit průjem, bolesti břicha a zvýšenou unavitelnost.
V případě chronických chorob, které vyžadují nepřetržitý lékařský  dohled, se v každém případě poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Nutritional Freedom Association 

Máme pro vás jedinečný přírodní vitamín E z pšeničných klíčků – Vitamín E (100 mg)

Kam dál?

Do našeho e-shopu

Vitamin E: Vitamin věčného mládí
Vitamin E: Vitamin věčného mládí

Vitamin E, který se také často označuje jako vitamin věčného mládí, má na naše tělo několik příznivých účinků. Chrání cenné mastné kyseliny před volnými radikály, které je poškozují (je tedy silným antioxidantem), a tak přispívá k udržení zdraví a mládí našich buněk, kůže, nervového a oběhového systému.

Detail produktu

Komentáře