Jak vám chutnají česká rajčata? Jste nadšení z té úžasné, plné chuti, kterou mají rajčata dozrálá venku na sluníčku? V porovnání s nimi se ta hypermarketová nedají v podstatě pozřít.

Určitě je tedy vše špatné pro něco dobré 🙂 Alespoň budeme tou odpornou chutí dotlačeni nekupovat to, co se nám předkládá jako rajčata a jednoduše je budeme jíst jen v čas, kdy ona mají svůj čas.

Možná se tak pomalu vrátíme k tomu, že budeme jíst čerstvou zeleninu a ovoce jen v čas, kdy ho můžeme sklidit přirozeně i venku 🙂

A jak to vypadá s tím hypermarketovým rajčetem? Čím prochází, vite to?

Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace.

Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý.

Aby byla rajčata zbavena eventuálních bakterií, projdou chlorovou koupelí. I když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají. Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka.

Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání.

A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.

Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby.

Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.

Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu.

Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled.

Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním.

Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné. Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem.

Takto probíhá “výroba” všeho ovoce a zeleniny, které kupujete v supermarketech…

Chce to neskočit hned po tom nejlevnějším a co je v akci! Protože když se pořádně rozhlédnete, tak i v supermarketu najdete ovoce a zeleninu českou, z farem nebo bio.

Výběr je na vás!

zdroj: paprsky1.de

Jednoduché principy zdravého stravování najdete v nadstavbovém modulu ZÁKLADŮ CELOSTNÍHO ZDRAVÍ: Jak uživit své buňky

s láskou vaše Empatia

Komentáře