Co je ta nejlepší strava pro lidstvo?
Jestli taková existuje, tak je jasné, že o ní doposud nevíme – výskyt nemocí souvisejících s výživou totiž za poslední desítky let jen dramaticky narůstá.
Namítáte, že je to jen proto, že lidé neposlouchají, co mají jíst? To není pravda. Většina se snaží dietní doporučení následovat (jiná věc je, jestli je to vůbec možné).
Chyba je v té úvodní otázce, protože ta předpokládá, že rozhodující je jen strava, a ne konkrétní člověk, který ji jí.
Ve skutečnosti rozdíly v naší genetice, životním stylu a mikrobiomu zásadně rozhodují o tom, jak se naše strava v našem těle využije.
My víme, že jste osobití a je třeba, abyste si sami našli, co vám prospívá a co váš škodí. Existují na to staré diagnostické metody, které vám předáváme a pomocí nichž můžete být zdraví i bez lékařského diplomu.
Když člověk najde sám sebe a pozná, kým je, tak najde i způsob, jak živit své buňky 🙂
Připravili jsme pro vás Základy celostního zdraví na AKADEMII CELOSTNÍHO ZDRAVÍ a konkrétně modul:
Jak uživit své buňky
Většina studií vliv stravy vyhodnocuje podle parametrů, jako je třeba výskyt nemocí srdce, ale to vede k mnoha nepřesnostem – tuto nemoc může způsobovat celá řada dalších faktorů mimo jídla.
Např. volání duše skrze nemoc, tj. psychosomatika.
Pojďme se soustředit na rychlý měřitelný faktor – na glykémii, tedy její změny po jídle. Protože vyšší glykémie znamená hlad a nárůst hmotnosti. Při konzumaci cukrů se uvolňuje inzulin, který také podporuje přeměnu cukrů na tuky a ukládání tuků – toto je hlavní mechanismus, jak tloustneme. Studie, která sledovala přes 20 tisíc účastníků více než 30 let, zjistila celkovou vyšší úmrtnost při vyšší hladině glykémie po jídle.
Ve studii, o které píšu, kontinuálně měřili glykémii po dobu 1 týdne, a tak mohli posuzovat vliv jednotlivých jídel, na rozdíl od vlivu celkové stravy. Studie vyhodnocovala vliv 50 tisíc jídel u jednoho tisíce účastníků.
Výsledky:
obecně konzumace sacharidů zvyšuje glykémii, konzumace tuků ji snižuje. Zásadním výsledkem studie bylo, že pro každý trend – obecně platnou reakci bylo dost lidí, kteří reagovali i úplně opačně. Třeba některým účastníkům zvyšovala glykémii zmrzlina, ale nezvyšovala ji rýže, jiným zase glykémii zvýšila rýže, ale ne zmrzlina.
Hledání nejlepší stravy je nesmysl. Neexistuje.
Naše mikroby nám pomáhají trávit jídlo, přeměňují ho i na látky, které ovlivňují naše buňky, funkce našeho těla. Výhodou vlivu mikrobiomu na rozdíl od genů je, že složení mikrobiomu můžeme měnit a poměrně rychle. Třeba příjem umělých sladidel mění složení mikrobiomu, takový mikrobiom po transplantaci do myší vedl k rozvoji projevů spojovaných s diabetem.
Vědecká realita?
Do posledního gramu propočítáváme, co by kdo měl jíst, na takových datech stavíme dokonce i vyhlášky (jako třeba tu o vaření ve školních jídelnách), a pak trváme na dodržování vymyšlené diety. Vše ostatní je nevědecké a alternativní až nebezpečné.
Přitom ve skutečnosti můžeme prospívat i na velmi rozdílné stravě – od vegetariánského spektra až po paleojedlíky, tedy od stravy postavené na pohance až po jídelníček na vejcích se slaninou.
Co jediné prospívá všem?
Základní skutečné potraviny: čerstvé a sezónní lokální potraviny bez zatížení agrochemikáliemi a bez zbytečných aditiv.
Naše zásady zdravého stravování jsou obecně tady, a co přesně jíst podle různých metod v Základech celostního zdraví.
s láskou vaše Empatia
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=0z03xkwFbw4
Komentáře
Pro psaní komentářů musíte být přihlášen/a.
Přihlásit se Registrovat se