Betakaroten – můžete se zachránit

Když cestujete autobusem, prohlédněte si blíže ostatní spolucestující. Na chvilku se pohledem zastavte u každého čtvrtého z nich. Podle údajů tito lidé zemřou na některé zhoubné onemocnění. Například v Maďarsku je čtvrtina úmrtí způsobená maligními onemocněními. Podobně jsou na tom i další státy Střední Evropy. Je to děsivé. Dávejte si pozor, abyste byli jen tím třetím.

Léčba maligních onemocnění bývá často neúspěšná a choroba se objevuje znovu. Kvocient úspěšného vyléčení je uspokojivý pouze v případě, že se choroba zjistí v prvním stadiu, ale i u těchto pacientů je vysoké riziko vzniku nového nádoru. Nejlepším prostředkem proti rakovině by proto mohla být prevence. Měli bychom změnit svoji stravu a způsob života. Například nádory hlavy a krku jsou často důsledkem škodlivých účinků kouření. Těmto druhům nádorů se dá předejít tím, že se vyhýbáme cigaretového kouře a jiných karcinogenních látek. Počet kuřáků se však téměř nesnižuje, zatímco jiní musí pasivně, proti své vůli, cigaretový kouř dýchat.

Je vysoce pravděpodobné, že nádory vznikají jako důsledek molekulárních procesů. Prvním krokem je vznik stavu prekancerózy, který se může vyskytnout v oblasti poškozené tkáně. Na molekulární úrovni je to proces, v průběhu kterého se změní rozhodující část DNA. Krátce nato buňky tvoří papilomy nebo polypy a nakonec se vytvoří nádory. Nejlepší výsledky přináší detekce stavu prekancerózy, ale metody používané v současné době nejsou dokonalé, neboť i v normální tkáni je možno vystopovat určité deformity. Bylo však prokázáno, že na molekulární úrovni se dá stav prekancerózy pozitivně ovlivnit.

V současnosti se v prevenci rakoviny pozornost zaměřuje hlavně na vitamin A a betakaroten. Vitamin A zabraňuje vzniku vazeb dědičného materiálu obsaženého v buněčném jádru s chemikáliemi, které podporují neomezené dělení buněk. Má rozhodující roli při léčbě deformit kůže. Nedostatek vitaminu A může způsobit inkontinenci (samovolné vylučování moče), a rovněž i vznik močových kamenů.

Projeví-li se nedostatek vitaminu A v oblasti dýchacích cest, může způsobit vysychání sliznic, které takto ztrácejí schopnost bojovat proti patogenům a ničit je. Lidé, kterým chybí vitamin A, snadněji prochladnou. Opatrný přísun vitaminu A zvyšuje obranyschopnost organismu. Opatrnost je na místě, protože vitamin A je rozpustný v tucích a při nadbytku se může ukládat a způsobit předávkování!

O betakarotenu se dlouhý čas vědělo pouze to, že je provitaminem vitaminu A. V současnosti je už dokázáno, že betakaroten nelze pokládat za pouhý provitamin vitaminu A, jeho význam je mnohem větší. Podle švýcarských a amerických studií se dá prohlásit, že betakaroten je přírodní látka schopná snižovat riziko vzniku rakoviny, stejně jako i blokovat další rozšiřování už vyvinutého nádoru, či dokonce zvrátit jeho tvorbu. Na betakaroten je tedy možno nahlížet jako na ochranný faktor proti rakovině. Při jeho nedostatku se zvyšuje riziko vývoje onemocnění. Nachází-li se však v organismu v dostatečném množství, zvyšuje se šance rakovině zcela zabránit.

Tato ochranná funkce betakarotenu je založena na následujících účincích.
Za prvé: betakaroten je antioxidant a jako takový se váže na volné radikály v těle, čímž je neutralizuje. Volné radikály jsou agresivní molekuly s volným nábojem, které velmi rychle vstupují do reakcí s jinými molekulami. Mají tedy schopnost měnit buňky a způsobovat proliferaci.
Za druhé: zvyšuje vlastní obranyschopnost organismu, mobilizuje fagocyty, jež ničí v těle vytvořené rakovinové buňky.
Za třetí: napomáhá vazbě tzv. volného kyslíku (ozonu), který se tvoří účinkem ultrafialového slunečního záření a jeho sloučenina – pokud je nevázaná – může taktéž způsobit rakovinu. Národní institut proti rakovině v USA doporučuje na prevenci proti rakovině 6 miligramů betakarotenu.

Toto množství se nachází například ve 100 g mrkve, 120 g špenátu, 1200 g rajčat nebo v 6 kg jablek. Protože ne každý může zkonzumovat takovéto množství zeleniny a ovoce, je dobré, dá-li se betakaroten užívat i ve formě extraktu. Na rozdíl od vitaminu A je užívání betakarotenu zcela neškodné.

I kdybychom ho zkonzumovali příliš mnoho, organismus by z něho nevyužil více, než je potřeba. Přebytek by se uložil v tukové tkáni. Pokud se některé oblasti kůže zbarví na žluto, je to známkou předávkování betakarotenem, ale je to naprosto neškodný  proces, který ihned po snížení dávky zmizí. Přítomnost betakarotenu snižuje hladiny vitaminu E v buňkách, proto je při užívání betakarotenu potřeba vitamin E doplňovat.

Upozornění!
Organismus diabetiků dokáže zužitkovat méně betakarotenu, proto je třeba, aby se tito pacienti obrátili na svého lékaře ještě dříve, než ho začnouužívat!
Betakaroten se nachází ve všech žlutých a zelených rostlinách. Nejcennějšími zdroji jsou: mrkev, špenát, růžičková kapusta, cukrový meloun, meruňky, tykev, červená řepa, brokolice, česnek, vojtěška, hořčičná semínka, olej z tresčích jater.
Jídlo je často kontaminováno chemikáliemi, látkami poškozujícími životní prostředí. Toto nebezpečí nehrozí v případě výživových doplňků.
Jste-li kuřák, pak se dříve, než začnete užívat betakaroten, poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Nutritional Freedom Association 

Máme pro vás betakaroten vyrobený z mrkve, neobsahuje přidaná chemická barviva jako jiné na našem trhu. Ani nemusí, obsahuje totiž dostatečné množství účinné látky, tedy je dost červený sám. Běžně se u nás prodává 6 mg Beta Carotenu v 1 tbl., která stojí průměrně 2,-Kč. (To nemluvím o tom, že přidané chemické barvivo ještě účinek sníží.) CV nabízí 18 mg v 1 tbl. (stojí asi 2,50 Kč) – Beta Carotene

Kam dál?

Komentáře