Vyčištěním cév se zlepší krevní oběh

Existuje 45% pravděpodobnost, že 50letá žena ze západní Evropy bude v následujících letech svého života postižena koronárním onemocněním a 30 % pravděpodobnost, že toto onemocnění bude příčinou jejího úmrtí. Pro srovnání – je „ pouze” 10% pravděpodobnost, že bude trpět rakovinou prsu a jen 3%, že na ni i zemře. V postsocialistických zemích je úmrtnost ještě vyšší.

Co je příčinou této situace?

Způsobují ji špatné stravovací návyky, rozličná úroveň zdravotní péče, nedostatky v prevenci, screeningový systém a nedostatečně vyvinuté zdravotní povědomí.

V případě onemocnění koronárních tepen je však třeba mezi přímými příčinami připomenout v prvé řadě krevní tuky. Hladina LDL (low density lipoprotein – lipoprotein s nízkou hustotou) v krvi je primárně zodpovědná za arteriosklerózu a z ní vyplývající cirkulační poruchy.

Cholesterol má špatnou pověst, ale ve skutečnosti ho v malém množství organismus potřebuje. Cholesterol v organismu je druh tuku, který se z 80 % tvoří v játrech a pouze 20 % pochází přímo z jídla. Využívá se například v buňkách na stavbu buněčných stěn, je součástí sexuálních hormonů a podílí se i na procesu trávení.

Cholesterol se v organismu přepravuje pomocí speciálního proteinu krevním řečištěm nebo tkání. Buňky si odeberou množství, které potřebují, a zbytek cirkuluje v krvi dál až do doby, než ho převezme jiný lipoprotein a dopraví zpět do jater. V případě zvýšené tvorby cholesterolu nebo přílišné konzumace živočišných tuků se hladina cholesterolu v krvi zvýší a částice LDL přepravované krví vytvoří usazeninu na stěně krevní cévy.

Za několik let se v důsledku usazenin výrazně zúží průřez cévy, její stěna ztratí pružnost a po určité době už není schopna přizpůsobit se změněným podmínkám, např. náhlému fyzickému vypětí, stresu nebo citovému rozrušení. Cévy se stanou podobné starým zaneseným vodovodním trubkám a pro srdce je stále těžší zabezpečit proudění krve. Tento proces pak následně vede k trombóze případně až infarktu myokardu.

Nejdůležitější dva typy cholesterolu představují LDL a HDL cholesterol. LDL se často nazývá „špatný“ a HDL „dobrý“ cholesterol.

HDL cholesterol totiž přenáší nepoužitý cholesterol nazpět do jater, kde se opět tvoří molekuly LDL cholesterolu pro buňky. Systém je v rovnováze, dokud je dostatek HDL cholesterolu na přepravu a zároveň dokud není třeba přepravovat žádný „nadbytečný“ cholesterol. Pokud celkové hladiny cholesterolu (LDL+HDL) nepřekročí hodnotu 200, není velké riziko infarktu. Jejich vzájemný poměr v rámci hodnoty 200 je však rovněž důležitý. Je-li hladina HDL cholesterolu nižší než 35, rizikový faktor je opět vysoký. Výsledky jsou dobré v případě, kdy poměr je 80 HDL a 120 LDL. Normální hladina HDL je 45 – 50 u mužů a 55 – 60 u žen.

Sérový lipid Hraniční hodnoty
průměrného rizika
(mmol/litr)
Hraniční hodnoty
zvýšeného rizika
mmol/litr)
Hraniční hodnoty
definitivního rizika
(mmol/litr)
Celkový cholesterol < 5,2
(věk < 30 let: < 4,7)
5,2-6,2
(věk < 30 let: > 5,2
30-39 let: > 5,7
≥ 40 let: > 6,2)
> 6,2
(věk < 30 let: > 5,7
≥ 40 let: > 6,8)
LDL-cholesterol < 3,4 3,4-4,1 3,4-4,1
HDL-cholesterol Muži: > 1,42
Ženy: > 1,68
0,9-1,42
1,16-1,68
< 0,9
< 1,16
Triglyceridy < 2,0-2,3 2,0 (2,3) – 4,5 (4,6) > 4,5-4,6

Vysoká hladina cholesterolu je způsobená živočišnými tuky přijímanými v potravě, alkoholem, cukrem a kromě toho i stresem.

Možné je taktéž nahromadění cholesterolu způsobené organickými poruchami, diabetem nebo nedostatečnou činností štítné žlázy. V takovém případě se dobré výsledky obnoví co nejdříve po vyléčení základního onemocnění.

V mase je množství nasycených mastných kyselin.

V jídle rostlinného původu jsou naopak mononenasycené nebo polynenasycené mastné kyseliny. Například v Itálii až 40 % stravy obsahuje tuk, podobně jako v našem regionu, ale především zdravý tuk, jakým je kupříkladu olivový olej. Inuité takřka nikdy nečelí infarktu, protože rovněž tuk z mořských živočichů, kteří tvoří jejich hlavní jídelníček, obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Stravovací anomálie možno vyvážit konzumováním většího množství nenasycených mastných kyselin rostlinného původu.

Čtenář nyní pravděpodobně vstane, přejde k chladničce, vyhodí zmražené vepřové kotlety a slavnostně slíbí, že nyní bude navždy jíst pouze trávu. Ale to vůbec není potřeba, protože dnes už existují koncentrované doplňky stravy, které byly vyvinuty k zabránění uvedeným zdravotním rizikům a dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi. Při snížení hladiny cholesterolu o 10 % může riziko infarktu klesnout až o 20 – 50 %. Při snížení o 25 – 30% je naděje, že se zvrátí i rozvinutý proces arteriosklerózy.

Existují některé látky rostlinného původu, jež jsou při léčbě arteriosklerózy spojené s vysokou hladinou cholesterolu mimořádně účinné.

Například lněný olej je nejbohatší přírodní zdroj omega 3 mastných kyselin.

Je výjimečný zejména tím, že obsahuje obě dvě esenciální omega 3 mastné kyseliny. Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a má blahodárný vliv nejen na kardiovaskulární onemocnění, ale i na záněty a alergie. Podle některých odborníků může lněný olej hrát významnou úlohu při prevenci více než 60 onemocnění.

Ve studii bylo prokázáno, že užívá-li se 7,2 gramů výtažku česneku po dobu 6 měsíců, sníží se hladina cholesterolu průměrně o 6 %.

Podle studie, která vyšla v časopise American Journal of Clinical Nutrition, snížilo užívání česneku taktéž hladinu LDL neboli „špatného“ cholesterolu o 4,6 % a horní hranici hypertenze o 5,5 %. Lecitin stimuluje odstraňování cholesterolu z krve, a proto může významně napomáhat v metabolismu tuků.

Chrom se účastní regulace hladiny tuků v krvi.

Podporuje transport tuků a svou enzymatickou aktivitou i jejich spalování. Snižuje hladinu celkového cholesterolu a současně zvyšuje hladinu HDL.

Vitaminy C a E působí jako významné antioxidanty a chemické čistící látky – neutralizují látky poškozující buňky.

Jablečný pektin ovlivňuje metabolismus tuků.

Je výborným pohlcovačem tuků, protože má schopnost snížit hladinu krevních tuků tím, že do velké míry zrychluje vyprazdňování střev a kromě toho snižuje i tvorbu tuků v játrech. Pektiny spolu s další vlákninou zlepšují funkci tlustého střeva a jsou velmi důležité při udržování bakteriální flóry v tlustém střevě. Čím je vyšší příjem rozpustné vlákniny, tím je větší redukce hladiny cholesterolu v krvi. Když se ve vodě rozpustná vláknina přijímá spolu s vodou před jídlem, naváže vodu v žaludku a vytvoří želatinovou hmotu vyvolávající pocit sytosti, který navíc snižuje množství přijímaných kalorií.

Tyto účinné látky jsou životně důležité pro všechny, u nichž lékaři zjistili vysokou hladinu cholesterolu. Jejich problémy se mohou vyřešit, budou-li konzumovat dietetický doplněk, ve kterém se tyto aktivní látky vyskytují společně v koncentrované a čisté formě.

Zdroj: Nutritional Freedom Association 

Jde o přírodní produkt, obsahující všechny výše uvedené léčivé látky Cholestone

Kam dál?

Do našeho e-shopu

Cholestone: Pro podporu zdravé hladiny cholesterolu
Cholestone: Pro podporu zdravé hladiny cholesterolu

Cholestone je doplněk výživy, který byl navržen pro podporu zdravé hladiny cholesterolu. Mezi jeho přírodní účinné látky patří olej ze lněných semínek, který svým vysokým obsahem omega 3 přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, a jablečný pektin, který díky svému obsahu vlákniny působí stejně. Česnek může příznivě ovlivňovat hladinu krevních tuků a lecitin hraje významnou roli v metabolismu tuků.

Detail produktu

Komentáře