Dotaz

Dobrý příjemný podvečer!
mám k tomuto článku drobnou poznámku, takový email, bohužel nevyžádáný, mi totiž přišel již dávno.. podle této webovky:
http://www.hoax.cz/cze/index.php?action=
hoax_detail&id=730&pageDesc=margariny_a_zdravotni_riziko, jde o tzv. hoax neboli nevyžádaný email šířící poplašnou, velmi často nepravdivou, smyšlenou a podvodnou informaci. Na oné adrese na konci se můžete dočíst i vyjádření odborníků. Pokud pominu nic neříkající vyjádření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, za nakouknutí určitě stojí vyjádření nutričních terapeutek informační linky Flora a zejména potom lékaře z Ústavu výživy 3. LF UK Praha.. já jsem z toho tedy poměrně zmaten, nicméně mi plyne, že když už margarín, tak s citem.. (osobně upřednostňuji již léta máslo).. 🙂
Mějte se pěkně.

Odpověď

Hezký den,my www.hoax.cz známe a snažíme se dávat pozor, abychom je nešířili dál. V tomto případě jsme učinili výjimku a to právě pro ona vyjádření pod ním.Samozřejmě musíte naprosto vypustit vyjádření kohokoliv od výrobce Flóry, je přece jasné, že nebudou kritizovat vlastní výrobky, tam jde o velký byznys. Jen je dobré si všimnout, jak popisují výrobu margarínu, že prý jde o stejný fyzikální proces jako je stloukání másla.“Rostlinné tuky (neboli margaríny) jsou směsí kvalitních rostlinných tuků a olejů, kde výchozí surovinou je vždy čistě přírodní produkt – rostlinný olej. Výroba rostlinných tuků je založena na jednoduchých mechanizmech: intenzivním mícháním předem připravené směsi tukové a vodní složky vznikne homogenní směs, která se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením. Vlastní výroba rostlinných tuků je tedy, podobně jako výroba másla, založena pouze na fyzikálních procesech. Ostatně i klasické stloukání másla v máselnici na venkově je dnes nahrazeno průmyslovými technologiemi.”Vždyť je to blbost! A obrovská záměrná lež. Při stloukání másla přece vůbec nejde o spojování vody a tuku, ale o právě oddělování tuku od vody. Mléko se nechá srazit, smetana se sebere a zbude syrovátka. Pouze ta smetana se dá do máselnice a stlouká se, přičemž opět vzniká jako odpadní produkt voda, tzv. podmáslí. Při výrobě másla jde tedy o dokonalé oddělení tuku od vody. Zajímalo by mne složení oné tukové a vodní složky 🙂 Každý si může zkusit míchat rostlinný olej s vodou a sám může zjistit, zda se mu podaří vytvořit margarín, každému malému dítěti je jasné, že tuk s vodou spojit – za normálních podmínek – nelze 🙂 A právě vyjádření výživáře – lékaře je velmi zajímavé, mne stačí bod č. 1, a dál číst nemusím nic. Protože pokud tam uvádí, že se o špatných účincích ví (některé špatné důsledky jsou již jasně prokázány) a zkoumá se to dál, pak při současných kontrolních procedůrách je to pro mne jasný ukazatel toho, že jíst to nebudu ani s citem 🙂Je samozřejmě jasné, že tím, že vyřadím z jídelníčku pouze margarín a ne spoustu dalších výrobků, ztužené tuky obsahující, moc toho nevyřeším… Také používáme pouze máslo 🙂Mějte se pěkně a děkujeme za perfektní připomínku.Vaše Empatia s láskou

Zpět na přehled všech dotazů

Kam dál?