Dnes se o čokoládě často zmiňujeme v souvislosti se zubními kazy, obezitou, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Ale četné studie potvrdily, že cenné účinné látky kakaových bobů působí proti těmto obtížím samotným.

Může se zdát, že si to protiřečí, ale je poměrně snadné to vyřešit…

Extrémně vysoký obsah cukru a tuků v čokoládě přispívá ke vzniku těchto běžných chorob. Při její výrobě se ztrácí množství bioflavonoidů a ty, které zůstanou, nemohou být díky obsahu přidaného mléka plně vstřebány.

Ale nemusíte žít bez ochranných účinků kakaových bobů, protože nyní je k dispozici Cocoa Bean Extract+, vysoce kvalitní, silně koncentrovaný extrakt z kakaových bobů!

S naším vřelým doporučením

Výzkumy zaměřené na vliv kakaa na zlepšení zdraví začaly, když se ukázalo, že Indiáni Kuna, kteří jsou odolní proti kardiovaskulárním chorobám, denně konzumují výrazné množství kakaa.

Dnes schopnost kakaa chránit srdce nepodporují jen údaje vztahující se k těmto Indiánům, ale také velká holandská studie potvrdila, že u starých mužů, kteří užívali více kakaa, se snížil výskyt vysokého krevního tlaku a úmrtnost na srdeční nebo jiné choroby.

Flavonoly, které se v kakau mohou nacházet ve výrazném množství, chrání zdraví našeho srdce mnoha způsoby:

  • díky svému vazodilatačnímu účinku pomáhají dosáhnout normální krevní tlak, působí proti trombóze a blokádě cév tím, že inhibují shlukování trombocytů, které bylo prokázáno zvláště u kuřáků.
  • Kromě toho mohou poskytovat ochranu proti ateroskleróze tak, že regulují hladinu krevních tuků.
  • Několik studií potvrdilo, že již dvoutýdenní konzumace čokolády s vysokým obsahem flavonoidů může snížit hladinu cholesterolu LDL a celkového cholesterolu a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Boj s cukrovkou bez cukru

Stejný výzkum rovněž prokázal, že flavonoidy z kakaa mohou dokonce i ve velmi krátké době snižovat inzulinovou rezistenci (to je případ takových chorob, jako je cukrovka 2. typu, syndrom polycystických vaječníků, metabolický syndrom) u pacientů trpících vysokým krevním tlakem.

Studie s podobnými výsledky rovněž potvrdila, že doplňování flavonoidů z kakaa nejenže může snižovat vysoký krevní tlak, ale také zlepšovat citlivost na inzulin a činnost buněk beta, které produkují inzulin.

Hubnutí s kakaem?

Nedávno publikovaná klinická studie potvrdila účinnost kakaa v případě redukční diety.

Výzkumníci rozdělili ty, kteří drželi dietu, do tří skupin: první skupina měla jídelníček s potravinami s nízkým obsahem polysacharidů, druhá měla stejný jídelníček, ale navíc dostávala denně 42 g čokolády s vysokým obsahem kakaa a osoby ve třetí skupině mohly jíst vše podle svého přání.

Na konci výzkumu bylo zjištěno, že lidé ve skupině s čokoládou zhubli více (i když u nich snižování hmotnosti začalo později) než členové první skupiny.

Redukční dieta s vysokým obsahem kakaa může tedy pravděpodobně přispívat k úspěšnému hubnutí.

A protože je těžké zařadit čokoládu s vysokým obsahem cukru do redukční diety nebo do jídelníčku lidí, kteří mají poruchu metabolismu polysacharidů, máme nyní řešení, protože k tomu, abychom si vyzkoušeli výhody kakaa, už více nepotřebujeme čokoládu!

S láskou vaše Empatia

Kam dál?

Komentáře