Tuky tvoří dvě skupiny – nenasycené mastné kyseliny, ty jsou životně důležité a nasycené mastné kyseliny, které slouží výhradně jako zdroj energie.

Je prokázána souvislost mezi množstvím přijatých nasycených mastných kyselin a hladinou cholesterolu v krvi a tím i zvýšením výskytu cévních onemocnění.

Dále souvislost mezi některými druhy nádorů, například prostaty, tlustého střeva, prsu, vaječníků.

V nadbytku tuku odchází stolicí řada vitamínů rozpustných v tucích. Na mastné kyseliny se také váže vápník, čímž dochází k degeneraci zubů a kostní tkáně, vzniká osteoporóza, degeneruje slinivka, srdce, objevuje se únava a malátnost.

Tuky tvoří dvě skupiny – nenasycené mastné kyseliny, ty jsou životně důležité a nasycené mastné kyseliny, které slouží výhradně jako zdroj energie. Nejideálnější pro lidský organismus jsou rostlinné tuky vázané v semenech.

Tuky jako takové mají přibližně dvakrát větší počet kalorií na gram hmotnosti, nicméně nízkosacharidové diety složené především z konzumace bílkovin a tuků, jako například Paleo dieta, si poslední dobou nabírají na oblíbenosti jak mezi širokou veřejností, tak mezi vědci a doktory.

I u tuků platí zlaté pravidlo – Všeho moc škodí.

Komentáře