Naše tělo potřebuje:
✔︎ MAKROŽIVINY
✔︎ MIKROŽIVINY
1. Antioxidanty
Jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách vznikají v našem organismu volné radikály.
Volné radikály plní v organismu řadu důležitých fyziologických funkcí. Tvoří-li se však z různých důvodů v nadměrném množství nebo nejsou-li dostatečně rychle likvidovány, stávají se pro svou reaktivitu nebezpečné, narušují buněčné membrány zdravých buněk, ničí DNK a mohou být příčinou rozvoje vážných patologických projevů, urychlují proces degenerace a stárnutí buněk, narušují přirozenou obranyschopnost.
Antioxidanty jsou látky obsažené v potravinách, tělo je používá ke své ochraně proti molekulám volných radikálů tím, že je jednoduše pohlcují. Říká se tomu neutralizace volných radikálů.
Dávkování jednotlivých antioxidantů je individuální (najdete u jednotlivých popsáno). Je velmi vhodné užívat antioxidanty preventivně a dlouhodobě, pak stačí nižší dávky.
Vitamín A – retinol – zázrak imunity
Vitamín C – kyselina askorbová – zázračná zbraň
Vitamín E – tokoferol – úžasná molekula
Mangan
Měď
Selen
Zinek
Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný)
Yucca (juka)
2. Vitamíny
Naše znalosti o vitamínech (ale i minerálech a enzymech) nejsou zdaleka úplné, neboť stále jsou objevovány jejich další a další funkce v lidském organismu. Ještě zhruba před dvaceti lety vycházela medicína z toho, že existuje třináct druhů různých vitamínů. Deset let nato zjištěno jen 13 B vitamínů, a z toho od některých z nich dokonce až šest vyskytujících se forem, které působí v látkové výměně různým způsobem. Je tedy jasné, že informace o vitamínech jsou ve vývoji, a to tak, že se leckdy mohou značně odlišovat především v dávkování, a to někdy i protichůdně.
Vitamíny mají pro naše zdraví mnohem větší význam, než se doposud soudilo, a to zejména při prevenci chronických a civilizačních chorob, jde především o vitamíny a stopové prvky, které působí také antioxidačně (viz antioxidanty).
Vitamíny jsou odrazovým můstkem pro nastartování a boj zásadních metabolických pochodů v organismu. Představíme-li si organismus jako automobil, pak vitamíny jsou zapalovací svíčky. Celý organismus může být ohrožen nedostatkem jediného vitamínu!
Vitamíny čerpáme především z rostlinné stravy a některé si dovedeme vyrobit sami působením střevních bakterií. Velké dávky některých vitamínů nelze získat pouze z potravin, musí se dodávat doplňkově.
Vitamíny řady B – „ochránce nervů“
3. Minerály a stopové prvky
Hořčík
Draslík
Sodík
Bor
Fosfor
Chrom
Jód
Kobalt
Křemík
Molybden
Síra
Vanad
Železo
4. Aminokyseliny
Jsou aminokyseliny také výživné látky? Jsou důležité jako vitamíny? Odpověď je rozhodně ANO. Jsou totiž stavebními kameny bílkovin. Co to laicky znamená? Naše bílkoviny, tj. např. svaly,se budují tak, že z přijímané stravy, ať již původu rostlinného či živočišného, si tělo vybere aminokyseliny, a ty pak složí v bílkovinu! Proto je lhostejné, zda jíme tvaroh nebo fazole.
Aktivní sportovci a zejména děti s jednotvárnou stravou, starší lidé či lidé pracovně přetěžování potřebují více aminokyselin. Doplňkově přijímané aminokyseliny zvyšují výkonnost organismu a pomáhají při léčbě různého onemocnění.
Dělíme je na esenciální a ostatní. Nedostatek nebo nepřítomnost jediné esenciální aminokyseliny úměrně snižuje účinnost všech ostatních aminokyselin. Lidský organismus nedokáže sám vytvořit esenciální aminokyseliny, proto je musí přijímat potravou nebo formou doplňků zdravé výživy.
Esenciální aminokyseliny
L-fenylalanin
L-histidin
L-izoleucin
L-leucin
L-methionin
L-threonin
L-tryptofan
L-valin
Ostatní aminokyseliny
L-alanin
L-asparagová kyselina (asparagin)
L-citrulin
L-cystein (cystin)
L-glutamová kyselina (glutamin)
L-glutathion
L-glycin
L-karnitin
L-ornithin
L-prolin
L-serin
L-taurin
L-tyrosin
5. Mastné kyseliny
Nenasycené mastné kyseliny
Nasycené mastné kyseliny
Komentáře
Pro psaní komentářů musíte být přihlášen/a.
Přihlásit se Registrovat se