“Nejlepším lékem je Tvá strava” (Hippokrat)

Potravinový doplněk není lék. Jak již název říká, jde o doplněk stravy. Tedy zcela logicky – doplňuje to, co v naší stravě chybí a nebo je v malém množství.

Pokud budeme potravinové doplňky definovat podle zákona č: 456/2004, tak pak jde o látky, jejichž hlavní úlohou je zlepšení kvality stravy – zvětšení její biologické hodnoty. Podle toho zákona jde o tyto látky:

• vitamíny
• minerální látky
• enzymy
• vláknina
• bylinné extrakty
• kvazivitamíny (látky, které se nepodílejí na stavbě lidského těla, ale jsou důležité při řadě fyziologických reakcích, které probíhají v organismu)

Nejdůležitější jsou informace. Je tedy důležité vědět:

1. proč chci brát potravinové doplňky
2. jaký je můj zdravotní stav
3. jaký je můj životní styl
4. jaký doplněk užívat
5. je ideální se řádně informovat a vybrat si jednu firmu

Mám vybráno, ale ještě ne vyhráno. Co dále?:

1. dávka
2. jak často
3. tekutiny
4. souběžné užívání dalších potravinových doplňků
5. souběžné užívání léků

Z těchto informací vyplývá, že je důležité se poradit a teprve poté začít užívat potravinové doplňky. Proč se tedy tak často mluví o těchto látkách a proč jsou tak důležité?

“Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, jaký jsi.”
“Ukaž mi koupelnu a já budu vědět, co si o tobě mám myslet.”
“Řekni mi, co jíš a já se velmi pravděpodobně nezmýlím v úsudku o tvém zdraví.”

Čekat na vznik onemocnění, kterým lze předcházet a pak je léčit, je nejen obtížné, leckdy neúspěšné, ale také nákladné a ve své podstatě nesprávné a nehumánní. Stále častěji je proto zdůrazňován význam primární prevence a její podstatně větší efektivita i nižší ekonomická náročnost.

Právem sílí hlasy, které požadují, aby se 21. století stalo stoletím primární prevence.

Čelné postavení výživy v komplexu primárně preventivních opatření je přitom obecně uznáváno ve všech západních zemích a především v USA. Tento stav se postupně zlepšuje i v našich podmínkách.

Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že nedostatky ve výživě se závažným způsobem podílejí na vzniku a rozvoji mnoha onemocnění,

mimo jiné aterosklerózy, obezity, diabetu, srdečních a cévních onemocnění, onemocnění trávícího a zažívacího systému, osteoporóz, degenerativních onemocnění kloubů i zhoubných nádorů. Nedostatky ve výživě tím negativně ovlivňují celkový zdravotní stav, kvalitu života a podílí se na předčasné úmrtnosti.

Organická potrava (živočišná a rostlinná) by měla obsahovat potřebné množství vitaminů a minerálů.

V ideálním případě by náš přísun živin měl být odpovídající a potřeba doplňků by měla být minimální. Ale jde jen o ideální případ.

Takže ani rozumně sestavená strava nemůže v každém ročním období obsahovat skutečně všechny potřebné látky důležité pro funkci imunitního systému a prevenci nemocí (někdy by takto rozumně sestavená strava měla i několikakilovou hmotnost a to asi opravdu nikdo nechceme).

Moderní metody v zemědělství sice způsobily, že je možné živit stále větší a větší množství lidí, ale na druhou stranu způsobily, že potrava je ochuzená (půda je zbavena minerálů a stopových prvků, zpracování, příprava a vaření odstraňují z potravin převážnou část vitamínů, výrobci přidávají do stravy různá chemická dochucovadla, konzervanty, emulgátory a barviva.

Strava díky těmto látkám sice lépe chutná, déle vydrží, ale postrádá dostatek základních živin a obsahuje spoustu chemických látek, s kterými si naše tělo neumí poradit. Tyto látky se tak v organismu hromadí a spolupůsobí na vzniku řady onemocnění.

Musíme si uvědomit, že naše tělo je vystavěno z toho, co sníme. Strava je základním zdrojem nejen bílkovin, cukrů a tuků, ale také minerálů, vitamínů a dalších látek, které organizmus potřebuje ke své funkci.

Podle posledních výzkumů může každý člověk ovlivnit své zdraví až z 80%.

Dle statistik Světové zdravotnické organizace (SZO, WHO) by se dalo zabránit až 80% nádorů zažívacího traktu pouze správnou výživou. Z tohoto pohledu mají v rámci prevence nezastupitelné místo potravinové doplňky. Čím? Způsobem života, zejména stravou.

Je také pravdou, že žijeme v novém, moderním a značně uspěchaném světě (pijeme alkohol, kouříme, pijeme kávu, žijeme ve stresu, trávíme celé hodiny v zamořených oblastech, v dopravních prostředcích, v zajetí otravných výfukových plynů, že jsme nuceni žít v dříve neznámých formách radioaktivity, že ať chceme nebo ne – jíme jídla s obsahem chemických látek, polykáme kvanta tuku, rafinovaného cukru a mouky).

A výsledek?

Dochází k postupnému narušování naší přirozené antioxidační bariéry a volné radikály tak mohou útočit na naše buňky a způsobovat nemoci, ale také rychlejší stárnutí. Typickým příkladem je nárůst nádorů, které se dříve nevyskytovaly a nebo byly raritní.

A zde opět mohou plně napomoci potravinové doplňky, které doplní naší stravu a přivedou tělu látky, které bojují s volnými radikály – antioxidanty.

Pokud se podíváme na západní země, kde jsou potravinové doplňky již dlouhou dobu normální součástí každodenního života člověka a kde jsou doporučovány i lékaři, zjistíme, že průměrná délka života je zde delší a zároveň je život kvalitnější (samozřejmě zde spolupůsobí i úroveň zdravotnictví, větší uvědomělost populace a pozitivní vztah ke svému zdraví).

Proto můžeme říci, že pro naše zdraví je důležité používání kvalitních potravinových doplňků. A proč?

Protože nás společně s hodnotnou a pestrou stravou, pozitivním myšlením, cvičením a odpočinkem dokáží udržet ve vynikající kondici a tím nám zlepšit kvalitu života a omezit výskyt nemocí a prodloužit nám tak život (tady je ten “elixír mládí”, který tak urputně hledal J.Werich jako císař Rudolf II v námi tak oblíbené pohádce).

Potravinové doplňky jsou významnou součástí lékařské prevence i léčby a bez nich nemůže být vedena žádná úspěšná léčba.

To je jev, který již znají lékaři na západ od našich hranic. Zde již lékaři jednak sami pravidelně používají potravinové doplňky, ale zároveň je doporučují i svým pacientům. A výsledek? Máme zdravějšího pacienta a menší výdaje ze zdravotního systému.

To čeká i naše zdravotnictví, naše lékaře a naše pacienty – tedy čeká nás to všechny.

Primární prevence, kam patří strava a s ní potravinové doplňky, nám přinese více zdraví a velké úspory v českém zdravotnictví.

Potravinové doplňky mají i jiný pozitivní vliv. Učí nás chápat naše zdraví jako majetek nedozírné ceny, který je třeba aktivně chránit.

Na úplný závěr: Co nás tedy čeká a nemine, když budeme pravidelně užívat potravinové doplňky?

• zvýšení imunity, ochranu před volnými radikály, posílení duševní i tělesné energie a omezení únavy, podpora relaxace
• dobré vstřebávání živin a vyčištění střev přirozenou cestou pomocí střevní mikroflóry
• zlepšení paměti, koncentrace, duševní výkonnosti, odolnosti stresu a erekce
• obnovu a regeneraci buněk organismu, zejména mozkových buněk
• správnou funkci a dobrý zdravotní stav a zlepšení kvality kloubům, vazů, šlach, kůže, vlasů a nehtů
• dobrý zdravotní stav kostí a zubů, zmírnění klimakterických a premenstruačních potíží
• účinné a zdravé hubnutí, udržení dosažené váhy, detoxikaci těla, zlepšení celulitidy
• odstranění krátkodobých i dlouhodobých žaludečních obtíží
• zlepšení stavu kůže, zpomalení jejího stárnutí, relaxace

Závěrem jedno rčení:

“Není pravda, že máme málo času, avšak pravda je, že ho hodně promarníme.” 

Zdroj: MUDr. Roman Šindelář

A my vás nadšeně učíme starat se o své zdraví sami v Základech celostního zdraví!

s láskou vaše Empatia

Kam dál?

Komentáře