Česnek – pro gladiátory všedního dne

Když vstoupili římští gladiátoři do arény, obvykle pozdravili římského císaře hlasitým „Ave Caesar – morituri te salutant!“. Ale některé z nich takřka nebylo slyšet. Důvod? Protože žvýkali česnek. Byli totiž přesvědčeni o tom, že ten vzpruží jejich bojové schopnosti. Jak to věděli? Naučili se to, samozřejmě, od Řeků. Řečtí atleti a zápasníci před důležitými závody a zápasy nikdy nezapomněli sníst pár stroužků česneku, aby získali odvahu a sílu. Uvědomovali si blahodárný fyziologický účinek podle rady jejich současníka a znalce, Hippokrata.
Dnešní člověk je rovněž vystaven každodenním zápasům. Soupeření není o nic menší, změnilo se pouze místo boje, nástroje a taktika. Ti, kteří chtějí vítězit, by proto neměli na česnek zapomínat!

Česnek býval často používaným lékem, známým takřka na celém světě. Věřilo se, že dokáže vyléčit rýmu, bolesti v krku, astma, plicní tuberkulózu, úplavici, infekce, žloutenku, šílenství, revmatické stejně jako kožní problémy. Připisovali mu často posilující a život prodlužující účinky. V období dvou světových válek jím vojenští lékaři léčili raněné; sám Pasteur velebil jeho antibakteriální vlastnosti.

V posledních třech desetiletích jsou však aktivní látky česneku oceňovány ještě více. Studie dokázaly, že pravidelné užívání česneku má rozličné blahodárné účinky na systém srdce a cév. Prokázalo se, že je účinný i v prevenci proti arterioskleróze. Česnek dilatuje (rozšiřuje) cévy a je antihypertenzivem (látkou snižující tlak). To je úžasná vlastnost především pro od srdce vzdálené cévy, např. zúžené cévy oka, nohou a mozku. Aktivní látky z česneku jsou schopny částečně zablokovat akceschopnost proteinů, které se podílejí na koagulaci krve (srážlivosti), a tím nepřímo zabránit tvorbě krevních sraženin. Podle studie publikované ve vědeckém časopise American cardiologists je extrakt z česneku schopný blokovat tvorbu krevních sraženin i v koronárních cévách srdce. Pomocí určitých aktivních látek zpomaluje zvýšenou srdeční frekvenci, uvolňuje spasmy koronárních cév a následkem toho zlepšuje přísun krve do myokardu a výkon srdce.

Léčivá síla česneku spočívá v přibližně 100 sloučeninách obsahujících síru. Při drcení stroužků (například při žvýkání) se sloučenina aliin mění na alicin, který funguje jako přírodní antibiotikum. Proces je doprovázen známým charakteristickým zápachem.

Česnek regeneruje zkornatělé stěny cév v mezenteriu tenkého střeva, čímž zastavuje nadýmání. Je účinný i při snižování hladiny cholesterolu. Ve studiích bylo prokázáno, že ovlivňuje funkci jater tím, že ponechává v krvi méně cholesterolu. Podle článku publikovaného v časopise Journal of the National Institute se rakovina žaludku vyskytuje méně často u lidí pravidelně konzumujících česnek, který navíc snižuje i riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Evropské studie potvrzují, že česnek pomáhá při odstraňování olova a jiných těžkých kovů z organismu. Čistící, detoxikační účinky tétorostliny jsou velmi prospěšné pro lidi, žijící ve znečištěném životním prostředí velkých měst. Za zmínku stojí také účinnost česneku proti mikroorganismům. Ničí parazity, mykózy i viry herpetu. Chceme-li potlačit nepříjemné česnekové aroma, měli bychom konzumovat petržel, která se taktéž často používá v lidové medicíně.

Česnek stimuluje funkce ledvin, pomáhá při eliminaci ledvinových kamenů a léčí zánět močového měchýře. Pomáhá při trávení a zlepšování chuti k jídlu, využívá se však rovněž pro svoje protikřečové vlastnosti, schopnost ulehčovat vykašlávání a tišící účinky. Navíc je prospěšný i proti infekcím.

Účinky česneku:
reguluje funkci srdce;
zlepšuje funkce koronárních cév a přísun krve do myokardu, čímž pozitivně ovlivňuje funkce srdce;
zabraňuje vzniku arteriosklerózy;
snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a zvyšuje hladinu ochranného cholesterolu (DDL);
snižuje tvorbu krevních sraženin v cévách;
• je antihypertenzivem;
• zvyšuje celkovou odolnost organismu;
snižuje riziko určitých maligních nádorů (rakovina žaludku a tlustého střeva), protože jeho aktivní látky mají antioxidační účinky a neutralizují volné radikály, čímž zabraňují poškození buněk;
pomáhá předcházet trávicím a metabolickým problémům;
díky metylalyltrisulfidu má vazodilatační a antihypertenzivní vlastnosti;
zabraňuje infekcím způsobeným bakteriemi, viry (herpes), mykózami (Candida) a parazity;
regeneruje pokožku a podporuje hojení ran.
Ve středovýchodní Evropě hrozí 60 % populace riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomuto faktu by měl každý člověk denně zkonzumovat alespoň jeden 5 gramový stroužek česneku nebo některý druh česnekového extraktu.

Jediným známým nepříjemným účinkem česneku je jeho nepříjemný zápach. Česnek je schopný zahubit lásku ještě v rozpuku, pokud ho někdo sní před prvním rande. Proto by si lidé, kteří mají rádi společnost, měli dávat na česnek pozor anebo by si měli vybrat doplněk výživy s obsahem jeho aktivních látek (například v kapslích), ale bez jeho „parfémové esence“.

Zdroj: Nutritional Freedom Association 

Máme pro vás česnek v gelových kapslích se všemi účinky aktivních látek a bez zápachu – Garlic Max dokonce s přídavkem petržele. Petržel je známa především jako diuretikum, lidové lékařství ji používá k přípravě léčivého čaje, který podporuje činnost ledvin, vyhání ledvinové kameny a klidní katar močového měchýře. Má také posilující účinek na žaludek a zlepšuje chuť. Používá se také k uvolnění křečí, k zamezení infekce, jako expektorans a na uklidnění. Dobře působí na rozpouštění ledvinových a žlučníkových kamenů, resp. na vyhánění ledvinového písku.

Kam dál?

Komentáře