Česnek, naprosto běžně používaný v naší kuchyni. Víme, že pomáhá proti virózám a nachlazení, česnečkou spravujeme kocovinu.

Víte ale o tom, že česnek pomáhá nemocnému srdíčku a udržuje v pořádku náš krevní oběh i tlak?

Česnek obsahuje více než dvě stě různých substancí, které z něj činí skutečný lék.

Důležité je vědět, že tyto léčivé substance se uvolňují pouze v případě, že česnek skutečně rozmělníme!

Znamená to, že pokrájený na plátky či celý má minimální léčivé účinky. Co si s ním tedy můžeme vyléčit?

– Jakoukoliv nemoc, na kterou nám předepíše lékař antibiotika, česnek je přírodní antibiotikum!

– Máte zvýšenou hladinu cholesterolu? Vyhoďte léky a užívejte česnek!

– Máte sklon k husté krvi? Nebo užíváte léky na ředění krve? Zkuste přidat česnek a uvidíte, že lékař vám vaše léky za čas vyřadí.

– Pokud máte vysoký krevní tlak, česnek účinkuje velmi rychle a účinně. Dokonce ti, kteří mají spíše tlak nízký musí dávat s dávkováním česneku pozor, tlak se jim může natolik snížit, že je pak třeba odpočívat v horizontální poloze 🙂

– Působí proti častým běžným nachlazením, infekcím horních cest dýchacích.

– Při cukrovce mají lidé problém s horším hojením poranění, česnek hojení ran výrazně urychluje.

– Máte plísně na nohou nebo na kůži? Česnek ničí nejen je, ale i všechny případné parazity ve vašem těle, proto je velmi vhodné si dát občas na pár týdnů česnekovou detoxikační kůru střeva. Na odčervení působí velmi dobře i u zvířat.

– Česnek natolik posiluje imunitní systém a oživuje tělo člověka, že jej odborníci považují za vhodnou prevenci vzniku rakoviny.

Ve středomořské kuchyni se česnek užívá hojně, je to jistě jeden z důvodů (kromě toho, že se tam hojně pije červené víno, které obsahuje resveratrol), proč tam téměř neznají arteriosklerózu (kornatění cév).

Já používám česnek téměř do každého jídla, vymáčknutý na konec jako dochucení zvedne chuť jídla a přitom tam jeho štiplavou chuť ani nepostřehnete. A také často otevřu krabičku s Garlic, protože typická vůně česneku je často při práci s lidmi obtěžující.

Na závěr několik receptů:

Sirup proti vysokému krevnímu tlaku:

2 hlavičky rozdrceného česneku, 100 g cukru a 1sklenice vody. Vše smíchat a denně užívat dvě polévkové lžice sirupu.

Česnekové zábaly:

roztřený česnek rozprostřít na čistý obvazový materiál a přiložit na postižené místo, pozor na reakci kůže, často reaguje jako kdybyste jí spálili, proto je pro citlivější jedince nebo děti lépe před přiložením česneku kůži nejprve promazat olejem.

Česnekový ocet:

litrovou lahev naplníme 0,7 l jablečného octa, přidáme asi 100 – 150 g čerstvých česnekových stroužků, rozdrcených nebo pokrájených na malé kousky. Obsah láhve pak necháme nejméně tři týdny zrát při pokojové teplotě na temném místě. Poté používáme, česnek necháme uvnitř. Ocet se užívá nejlépe třikrát denně vždy jedna čajová lžička při jídle.

Naši předkové česnek vyvazovali a sušili, takže se běžně sušený česnek vyskytoval někde pověšený v kuchyni, má to svůj význam i pro životní prostor. Léčivé účinky česneku pracují i s prostorem a jeho vyčištěním.

Vraťme se, hospodyňky, k tomuto starému zvyku, pověste si někam svázaný česnek (cibule plní stejnou službu), uvidíte, že se vám celý dům oživí.

S láskou vaše Empatia

Kam dál?

Komentáře