Elixír života 21. století

Až 70% povrchu planety Země je pokryto vodou. V hlubokých mořských propadlinách se vodní hladina často nachází ve výšce úžasných 11 000 metrů. Z tohoto důvodu poskytují oceány pro živočichy mnohem rozlehlejší životní prostor než pevnina. A protože je jejich výzkum složitý, skrývají ještě mnohá tajemství. Některá z nich však přesto byla odhalena, jako například léčivá síla mořských a vodních řas.

Chemikálie a metody používané ve snaze o co nejdokonalejší kultivaci rostlin na pevnině – takřka výlučně vykonávanou v zemědělské velkovýrobě – významně redukují koncentraci živin v půdě. Tento deficit se postupně projevuje v kvalitě plodin a v konečném důsledku i v kvalitě potravin. Deficit živin v potravinách nepříznivě ovlivňuje imunitní systém a nepřímo vede k různým civilizačním chorobám. Zde mohou částečně pomoci přídavky koncentrátů některých vitaminů a stopových prvků, avšak nejlepším řešením je doplnění plnohodnotných živin z přírodních zdrojů. Mořské řasy, relativně nedotčená oceánská flóra, si tuto komplexnost dosud zachovávají.

Ve studii publikované v časopise The Journal of Agricultural and Food Chemistry v roce 2002 vědci zveřejnili zprávu, že konzumace mořských řas blokuje v našem zažívacím traktu vstřebávání toxinů, například dioxinu rozpustného v tucích.

Kyselina pocházející z řas, jejíž aktivní látkou je uhlovodík, brání absorpci toxinů obsahujících těžké kovy (stroncium, kadmium, plutonium, barium). Vysoký obsah jódu může zabránit vývoji strumy a má rovněž příznivý účinek při hypotyreóze (snížené funkci štítné žlázy). Bor přítomný v řasách nepřímo působí na regulaci metabolismu vápníku a magnézia. Omega 3 mastné kyseliny snižují hladinu tuků v krvi a omezují shlukování krevních destiček. Mírně zvyšují „hodný“ cholesterol (HDL) a mají vazodilatační účinek. Zpomalují proces arteriosklerózy a snižují krevní tlak. Pro obsah vitaminu E, betakarotenu a selenu sehrávají důležitou roli při oddalování arteriosklerózy, upevňování imunitního systému, posilování tělesné odolnosti i při prevenci rakoviny. Vysoký obsah vláknin zlepšuje trávení a rychle zmírňuje hyperaciditu (překyselení organismu). Z množství řas je zvlášť pozoruhodných 8 druhů:

Porosty řasy druhu Alaria marginata lze nalézt hlavně na pobřeží Mendocina, kde jejich bohatství nemá mezi „mořskými botanickými zahradami“ obdoby. Pro své unikátní složení se používají i jako potravinový doplněk. Jsou bohatým zdrojem jódu, vitaminů B6, B1, K a C, kobaltu, radia a jiných stopových prvků.

Některé druhy norských chaluh (Aschophyllum nodosum) mohou přežívat až 400 let. Jsou bohaté na přírodní vitaminy, minerály a základní stopové prvky. Obsahují hořčík, vápník, fosfor, železo, vitaminy A, B1, B2, C, D, E, ale i aminokyseliny a 60 druhů minerálů a stopových prvků.

Protizánětlivé účinky rostlin používaných v lidové medicíně byly prokázány i vědeckými výzkumy. Jsou výživné a lehce stravitelné, působí blahodárně při léčbě poruch zažívání, zmírňují také záněty močových cest.

Řasy jsou potravinou, kterou hojně konzumují v Japonsku. V Evropě se řasy spíše používají jako potravinářské přísady a příchutě. Pod souhrnným názvem „řasy“ bývají součástí preparátů a tablet obsahujících aktivní látky z vícero druhů řas. Využitelné jsou všechny části rostliny. Nejdůležitější charakteristikou řas je obsah jódu, který je důležitý pro normální funkci štítné žlázy. Prostřednictvím regulace štítné žlázy ovlivňuje vitální funkce. Při perorálním užívání (ústy) řasy s přídavkem vody nabobtnají a v žaludeční dutině vytvoří přírodní „zátku“. Proto se s oblibou používají ve volně prodejných přípravcích jako prostředek proti pálení žáhy.

Nori (Porphyra yezoenzis) v Číně konzumovali už v 6. století před Kristem. Jedním z charakteristických rysů této řasy je nízký obsah celulózy v buněčné stěně, čímž se stává lehce stravitelnou. Obsahuje více vitaminu C než čerstvé pomeranče. Svým obsahem vitaminů konkuruje špenátu, má rovněž vysoký obsah vitaminu B. Obsah aminokyselin v ní obsažených je podobný jako v zelenině. Nacházejí se v ní i látky podporující funkce jater a upravující hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje navíc též různé minerály nepostradatelné pro správnou funkci buněk a rovněž i zinek, mangan, měď a selen. Výzkumy nasvědčují tomu, že některé aktivní látky řas blokují i růst maligních nádorů.

Palmaria palmata pokrývá 100 % denní potřeby vitaminu B6 a 66 % vitaminu B12. Významný je i její obsah železa a jódu.

Jedlé řasy a chaluhy, hlavně hnědé řasy, jsou obecně výborným přírodním detoxikačním prostředkem. Jsou bohaté na specifické vlákniny, které vážou cukry a tuky a snižují jejich vstřebávání v zažívacím traktu. V kladném smyslu ovlivňují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Otázkou zůstává, zda je možno zvýšit léčivý účinek řas. Mořské léčivo se s úspěchem doplňuje s extraktem z aloe i s rostlinou Pau D’Arco (lapacho), která se proslavila svými mnohostrannými blahodárnými účinky. I když Aloe vera pochází z rodu liliovitých, vzhledem svému charakteru je velmi příbuzná kaktusům. Mezi 240 druhy aloí mají pro člověka nutriční hodnotu pouze 4. Z nich je rozhodně nejcennějším druhem Aloe barbadiensis. Aloe vera je bohatá na vápník a je jediným rostlinným zdrojem vitaminu B12. Stimuluje trávení, lymfatické funkce, funkci ledvin, jater a žlučníku. Stimuluje funkci T-lymfocytů, čímž posiluje obranyschopnost organismu.

Pau D’Arco je bohaté na vápník a železo, jež jsou nepostradatelné pro funkce těla, hlavně činnost mozku. Vitamin C, zinek a selen, obsažené v této rostlině, jsou důležitými antioxidanty, nenahraditelnými pro optimální fungování imunitního systému. Kromě toho Pau D’Arco obsahuje hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík, vitamin A a některé vitaminy skupiny B. Jeho kůra je známým adaptogenem, všeobecně posilujícím lékem a substancí zlepšující imunitu. Ulehčuje též vstřebávání živin. Díky fungicidním účinkům se Pau D’Arco v současnosti celosvětově hojně používá hlavně v boji proti střevním parazitům.

Máte pocit, že je to přesně to, co potřebujete? Není problém – pijte Ocean 21

Hlavními účinky přípravku jsou:
stimulace obranyschopnosti organismu;
podpora v prevenci růstu tumorů;
posílení imunitního systému;
• podpora funkce kardiovaskulárního systému;
zpomalení procesu stárnutí.

Zdroj: Nutritional Freedom Association

Kam dál?

Komentáře