Papája – starosti s trávením

Vyvážená strava neznamená, že někdo do sebe nacpe všechna možná jídla najednou. Pestrost je sice vítaná, ale organismus ihned signalizuje, když je pro něj trávení některých živin obtížné nebo když mu chybí některé enzymy. Na to, že bychom měli být v jídle střídmí, nás upozorňuje pocit plnosti, zvýšená tvorba střevních plynů a následné nafouknutí, průjem nebo špatný psychický pocit. Pokud trpíme trávicími poruchami, nedokáže naše tělo zkonzumované a jinak užitečné živiny dostatečně využít. Jejich nedostatečné vstřebání může vyvolat opačný účinek – díky jejich nedostatku může náš organismus onemocnět.

Trávení probíhá za pomoci enzymů. V případě, že nejsou dostatečně kvalitní nebo jich nemáme potřebné množství, bude trávení nedokonalé. Enzymy, které se zapojují do nitrobuněčných procesů, se syntetizují z aminokyselin získaných odbouráním bílkovin z potravy. Důsledkem kvalitativního nebo kvantitativního nedostatku aminokyselin jsou poruchy metabolismu, které vedou ke slabosti, atrofii svalů, zvýšené citlivosti na infekce, a také ke vzniku chronických chorob, jako jsou záněty kloubů, poruchy srdečně-cévního systému, cukrovka, záněty tlustého střeva, a dokonce i rakovina. Ve zvýšené míře jsou ohroženi zvlášť starší lidé. Ve starším věku totiž tvorba trávicích enzymů významně klesá, protože orgány, ve kterých se tvoří, se věkem rovněž vyčerpávají. V těchto případech je organismus nucený, pokud je to vůbec možné, enzymy získávat jinak, od buněk, a využít je v procesu trávení. Tím se však výrazně oslabuje imunitní soustava, proces stárnutí se značně urychluje a oslabený organismus lehce napadají různé choroby. Podle enzymologa Dr. Edwarda Howella vznikají chronické, degenerativní nemoci v důsledku velkého nedostatku enzymů v oslabeném organismu.

Velkou pomoc proti chorobám, které vznikají v důsledku trávicích poruch a následných nemocí, představují enzymy rostlinného původu, například papain – účinný enzym z papáji.

Čerstvý plod tzv. „melounového stromu” (Carica papaya) papája obsahuje šťávu, která je zdrojem látek používaných jako náhrada trávicích enzymů, které jsou účinné při rozkladu bílkovin. Pomáhají předtrávit maso, ale lékařské výzkumy prokázaly, že enzymy z papáji dokážou o mnoho více než jen podporovat trávení.

Podle těchto výzkumů má pravidelné užívaní enzymů z papáji preventivní i terapeutické účinky. Zabraňují tvorbě otoků po úrazech nebo při poruchách krevního oběhu a zmenšují jejich rozsah. Urychlují hojení ran a zabraňují nadměrné tvorbě jizev (to se využívá například po plastických operacích). Mají protizánětlivé účinky, proto se podávají při chronických nemocech, jako je revma. Jejich účinek se vyrovná účinku nesteroidních protizánětlivých léků. Enzymy z papáji rovněž stimulují tvorbu látky s protinádorovým účinkem, která se označuje jako tumornekrotizující faktor, a jsou schopné aktivovat i bílkovinné buňky imunitní soustavy, které působí proti rakovině. Mají příznivý účinek při některých poruchách metabolismu bílkovin. U onkologických pacientů snižují nežádoucí účinky chemo- a radioterapie. Snižují také bolesti kloubů a jejich ztuhlost při chronických nemocech pohybového aparátu. Zabraňují hromadění kyseliny močové v pojivové tkáni. U sportovců zlepšují a až o 50%  regeneraci po náročném tréninku a zraněních při sportu.

Snižují příznaky potravinových alergií, revmatických chorob a jiných autoimunitních nemocí. Zmírňují příznaky pásového oparu a ničí střevní parazity a červy tak, že rozpouštějí jejich ochranný obal.

Upozornění, případné kontraindikace a nežádoucí účinky:
• Doplněk v doporučené dávce nemá žádné známé nežádoucí účinky, ale může se objevit individuální přecitlivělost na účinnou látku.
• V případě chronické nemoci, která vyžaduje stálý lékařský dohled, konzultujte v každém případě užívání doplňku se svým ošetřujícím lékařem.
• V případě žaludečních nebo dvanácterníkových vředů se nesmí používat!

Zdroj: Nutritional Freedom Association

Kam dál?

Komentáře