Trávicí enzymy – všežravci

Břicho je nesnesitelně nafouklé jako přeplněný balón. Musíme nějak zmírnit nepříjemný tlak, ale diskrétní odříhnutí a flatulace (pšoukání) už nepřináší úlevu. Nezbývá nic jiného, než utíkat na toaletu. Ale kolikrát? Tento stav nám může pokazit i nejlepší společenskou večeři, navíc nám takovéto symptomy mohou způsobit nepříjemnosti na delší dobu. Páchnoucí stolice, průjem nebo zácpa, málo žaludeční kyseliny, špatné trávení a po jídle pravidelné bolesti žaludku…

,,Jsi tím, co jíš”, přesněji, co můžeš zužitkovat, protože ostatní pro organismus nemá význam, ba může pro něj být přímo škodlivé. Nesprávné stravovací návyky a nepravidelný příjem stravy velmi zatěžuje trávicí trakt. Tuto zátěž ještě stupňují různé druhy stresu. Konzervačních látek používaných v potravinářském průmyslu (barviv a jiných chemikálií) jsou kvanta. Tyto látky dávají střevům pořádně zabrat. Pro organismus potřebné, užitečné a důležité bakterie vyhynou a místo nich se rozmnoží agresivní choroboplodné zárodky. Nastane rozvrat přirozené rovnováhy, a tím se naruší též normální funkce střev. Nejprve začnou funkční poruchy, později se vyskytnou orgánová poškození a choroby. Poruchy v dolní části trávicího traktu, počínaje zánětlivým onemocněním střevního traktu a až rakovinou konče, jsou velmi časté.

Nedávno bylo vydáno několik lékařských publikací o tom, že poruchy ve střevním traktu působí na celkový špatný zdravotní stav jedinců. Vyskytují se i různé jiné problémy, jako např. alergie, kožní a revmatická onemocnění, problémy s játry a recidivující infekční onemocnění.

Po konzumaci potravin se ve zdravém organismu bílkoviny, cukry a tuky rozkládají na úplně malé částečky, protože pouze aminokyseliny, jednoduché cukry a mastné kyseliny se mohou vstřebávat a využít jako důležité nosiče energie pro životně důležité funkce. Zpracování potravin pomáhají enzymy, které začínají plnit svoji úlohu už v ústech, při přijímání potravy. Jsou však důležité po celou dobu putování potravy celým trávicím traktem. Enzymy jsou biokatalyzátory, které urychlují chemické reakce a přitom zůstávají beze změn. Bohužel jsou velmi citlivé a už při 47˚C se částečně denaturují. Právě proto mají konzervované, pasterizované, dušené či zmrazené potraviny deficit enzymů. Při konzumaci těchto potravin jsou velmi důležité trávicí enzymy, které už u nás nemá v dostatečném množství ani mládež a s postupem věku se jejich nedostatek ještě stupňuje.

U osob s trávicími těžkostmi je velmi důležitá a nevyhnutelná enzymoterapie. Nejvíce ji potřebují lidé s krevní skupinou ,,A”, protože jim nejčastěji trávicí enzymy chybí.

Moderní enzymoterapie pomáhá při zdravém bezproblémovém trávení i po zatěžujících gastronomických zážitcích a nevhodné kombinaci jídel.

Poskytuje široký sortiment veškerých důležitých enzymů, jež mají pomáhat při trávicích obtížích. V prvé řadě je to enzym pankreatu (slinivky břišní), tzv. pankreatin posílený pepsinem, papájou, proteázou a výtažkem z ananasu – bromelainem. Výsledným efektem je dobře natrávené maso a bílkoviny na základní aminokyseliny. Při zpracování tuků pomáhá enzym lipáza, při zpracování sacharidů amyláza. Vliv účinku enzymů posiluje kurkuma, která má ochrannou úlohu při funkcích jater, fenykl a betain-hydrochlorid, který nahrazuje žaludeční kyselinu a také kyselina glutamová, která má důležitou roli při detoxikaci organismu.

Podle Hippokrata smrt sídlí ve střevech. Tuto starodávnou moudrost můžeme následně parafrázovat: ,,I zdraví sídlí ve střevech, ale musíme ho chránit dostatečným příjmem enzymů“!

Upozornění!
Doplněk výživy s obsahem betain-hydrochloridu konzumujte pouze v případě, že netrpíte vředovým  onemocněním!

Zdroj: Nutritional Freedom Association 

Jedinečný enzymatický komplex, který je pouze z rostlinných zdrojů (a ne z vnitřností jatečních zvířat, jak je běžné), a navíc nesrovnatelně levnější máte u nás – Digestive Enzymes

Kam dál?

Komentáře