Koenzym Q10 – vitální jiskra života, záchranný pás pro srdce

„Nová éra v léčbě srdečních chorob?“ – tuto básnickou otázku si kladly lékařské týmy, které vykonávaly lékařsko-biologické a klinické výzkumy v Japonsku, USA, Itálii, Německu a ve Švédsku. Výsledky těchto na sobě nezávislých výzkumů (celkem jich bylo 9) se shodly v tom, že Q10 je účinný prostředek v případě léčby srdečních chorob a poruch činnosti srdce.

Koenzym Q10 (CoQ10) je látka podobná vitaminům, nejvíce vitaminu E, avšak s mnohem silnějšími antioxidačními účinky. Je rovněž známý pod názvem ubichinon Q10. Tento název je odvozen z latinského slova ubique, což znamená všudypřítomný. Je to proto, že ubichinon Q10 je látka tělu vlastní, přítomná v každé buňce lidského těla. Nachází se v malých vnitrobuněčných tělíscích zvaných mitochondrie, které fungují jako buněčné továrny na výrobu energie. Buňku bez CoQ10 můžeme přirovnat k motoru bez zapalovacích svíček, protože bez něho by z potravy a kyslíku nedokázala „vykřesat jiskru“ – vytvořit životodárnou energii potřebnou pro činnost všech buněk v organismu. Přesněji řečeno, CoQ10 pomáhá v mitochondriích přeměnit přijaté živiny na vysoce energetické palivo adenozintrifosfát (ATP), a tím se přímo podílí na tvorbě a regulaci energie. Komplexní mechanismy na výrobu energie v buňkách, ve kterých CoQ10 hraje nezastupitelnou roli, se označují jako bioenergetické procesy. Jeho přítomnost je nevyhnutelná pro nerušený průběh biologických i biochemických procesů a všeobecně pro zachování zdraví. A naopak, jeho nedostatek vede k narušení energetické rovnováhy, která může způsobovat vznik zkratů a poruch v organismu.

Koenzym Q10 (CoQ10) poprvé izoloval v roce 1957 Dr. F. Crane z mitochondrií hovězího masa na univerzitě v americkém Wisconsinu. Jeho chemickou strukturu určil o rok později Dr. W. Folkers. Od té doby začal na renomovaných lékařských a vědeckých pracovištích stoupat zájem o vlastnosti a účinky této látky. Prof. P. Mitchell za objasnění funkce CoQ10 získal v roce 1978 Nobelovu cenu. Ověřené příznivé účinky CoQ10 byly prezentovány v téměř 100 klinických studiích zaměřených na choroby srdce a cév (arytmie, poškození srdce léky, infarkt). Exploze ohlasů o příznivých účincích CoQ10 nastala v roce 1990 a další zajímavé výsledky byly prezentovány na I. mezinárodní konferenci Asociace CoQ10 v Bostonu (1998). Při jeho podávání v praxi bylo až v 80 % případů zaznamenáno zvýšení výkonnosti srdečního svalu, úprava vysokého krevního tlaku a celkové zlepšení stavu organismu. Zájem odborníků o CoQ10 však neutichá ani v současnosti…

Koenzym Q10 si vyrábí každá buňka, přičemž platí, že organismus dokáže produkovat vlastní koenzym Q10 v potřebném množství přibližně do 35. roku života. Kromě toho čerpá z potravy příbuzné typy CoQ a v játrech je transformuje na CoQ10, protože jedině ten dokáží buňky lidského těla využít v procesech výroby životadárné energie. Stárnutím množství CoQ10 v těle postupně klesá – jednak z důvodu snížené tvorby, a jednak pro postupný pokles schopnosti jaterních buněk měnit příbuzné typy koenzymu Q na CoQ10. Nejbohatším zdrojem CoQ jsou mořské ryby (losos, makrela, sardinky) a vnitřnosti (vepřové srdce, játra). CoQ obsahují sice i celozrnné výrobky, některé druhy zeleniny a semena rostlin, avšak v mnohem menším množství. Ke značným ztrátám CoQ dochází při zpracování potravin.

V laboratořích a výzkumných ústavech po celém světě bylo opakovaně dokázáno, že už mírný nedostatek CoQ10 může vést k vážným stavům a onemocněním, proto jsou odborníci z oblasti výživy přesvědčeni o nutnosti tuto látku do organismu doplňovat. Vědci vypočítali, že pokles množství ubichinonu na 25 % normálního množství vede ke vzniku závažných onemocnění, která s vysokou pravděpodobností (75 – 100%) vedou k úmrtí. K poklesu hladiny CoQ10 v organismu nedochází pouze v důsledku přibývajícího věku, ale i při různých onemocněních, v průběhu dlouhodobějšího užívání některých léků (zejména těch, které snižují hladinu cholesterolu v krvi), kouřením či pod vlivem stresu. Jinými slovy: spotřeba CoQ10 stoupá ve všech situacích, ve kterých na organismus dopadá zvýšené množství ničivých volných radikálů.

Proč? Především proto, že CoQ10 je jedním z nejsilnějších přirozených antioxidantů – látkou, která je součástí antioxidační obranné linie organismu v boji proti škodlivému vlivu volných radikálů.

Na základě doporučení odborníků by udržovací, resp. preventivní denní dávka CoQ10 neměla klesnout pod 10-30 mg denně.

Jednoznačně rozhodující roli sehrává koenzym Q10 při:
zvyšovaní energie a odstraňovaní únavy;
posilování obranných schopností srdce před srdečními a cévními poruchami;
posilování imunitního systému;
normalizaci krevního tlaku;
udržování hladin glukózy a tuků v krvi;
prevenci a zmírňování onemocnění periodontu (paradentóza);
zvyšování výkonnosti a vytrvalosti; posilování antioxidační ochrany všech buněk.

V souvislosti se zlepšením okysličení organismu je CQ10 možno s úspěchem využít i při redukci nadváhy nebo obezity. Při silově- vytrvalostních sportech pomáhá CoQ10 zvýšit vytrvalostní kapacitu organismu a snížit riziko srdečních a cévních komplikací. Při čistě silových sportech je vhodný především v průběhu diety na „vyrýsování svalů“. Univerzální použití má v případě geriatrických osob, kde slouží jako prevence před vznikem civilizačních chorob.

Díky svému silnému antioxidačnímu působení je koenzym Q10 důkazem, jak účinně může přírodní látka bojovat proti různým civilizačním onemocněním, zvyšovat vitalitu, výkonnost a odolnost organismu proti stresům.

Známý vědec, profesor biochemie E.S. Wagner, Ph.D. z Ústavu pro zdraví a výživu v USA (American Institute of Health and Nutrition) charakterizoval koenzym Q10 těmito slovy:
„CoQ10 revitalizuje a optimalizuje zdraví – je to vitální jiskra života.“

Upozornění:
Dnes už existuje i sublinguální Q10, který se klade pod jazyk a právě proto se jeho účinné látky vstřebávají do organismu rychleji a efektivněji a do krevního řečiště vstupují přímo, prostřednictvím cév nacházejících se pod jazykem a v dutině ústní.
Kromě uvedeného se přípravek doporučuje především v případech, kdy je trávení a vstřebávání v dolní části trávicího traktu ztížené nebo snížené.
Další výhodou v porovnání s tradičním Q10 je, že sublinguální Q10 je koncentrovanější – až 30 mg Q10, což představuje dávku vhodnou k prevenci i na udržení zdraví.

Nabízíme vám unikátní koenzym, na našem trhu jedinečný! Můžete si Super CO Q10 s 20 mg nebo Mega CO Q10  podle vaší potřeby. Navíc v nich najdete selen, betakaroten a vitamín E.

• Je mnoho firem, které nabízejí tento výrobek nezbytný pro život všech buněk našeho organismu, ale jen CaliVita NEVYUŽÍVÁ živočišných vnitřností z jatek, především hovězí srdce. CaliVita používá pro výrobu koenzymu surovinu, která se pěstuje v Japonsku a jsou to mladé listy speciálního druhu tabáku. Je tedy rostlinného původu.

• Navíc koenzym Q 10 je nestálý k žaludečním šťávám, vstřebává se až ve dvanácterníku. Pokud tedy tabletka přípravku není opatřena speciálním obalem, tedy není ve formě kapsle, znehodnotí se zcela v žaludku působením žaludečních kyselin a využití ve dvanácterníku je mizivé.

• Nejúčinnější a 100% využití poskytuje jedinečný Sublingual Coenzym Q10 Lemon (obsah 30 mg v 1tbl.!). Vložením a rozpuštěním pod jazykem je zajištěno nejen 100% vstřebání, ale i okamžité a rychlé proniknutí do krve a s ní ke všem orgánovým strukturám jako buněčná energie.

Zdroj: Nutritional Freedom Association 

Kam dál?

Komentáře