Víte, proč není dobré užívat na pálení žáhy cokoliv, co vás zbavuje okamžité kyselosti?

Víte, že spolknutím tabletky na pálení žáhy nebo jedlé sody se dostáváte do začarovaného kruhu?

Mylně se totiž domníváme, že žaludek je výrobce pouze kyselin, ale není tomu tak, produkuje i zásadité látky (a další, např. enzymy), a jak to funguje?

Součástí našeho těla, naší krve a tkání je sodík. Asi jedna třetina sodíku ze 120 mg obsažených v těle je přítomna v kostech a zbylé dvě třetiny nalezneme v tělních tekutinách vně buněk, v nervech a svalech. Jedná se o nezbytný minerál udržující vodní rovnováhu v těle a zajišťuje acidobazickou rovnováhu mezi kyselými a zásaditými složkami.

Žaludek štěpí chlorid sodný (je to běžná sůl, obsahuje jí téměř každá potravina, kterou sníme a i když jí nepřisolíme) na kyselinu solnou a uhličitan sodný (potřebuje k tomu ještě vodu a oxid uhličitý). Kyselina solná je ona velmi silná žaludeční kyselina a uhličitan sodný je zásada, která je jednak krví rozváděna do celého těla, ale i ve střevech neutralizuje kyselé žaludeční šťávy.

Jestliže je tělo nedostatečně zásadité, rozkládá více kuchyňské soli a doplňuje tak velmi důležité zásady, přičemž však vzniká i větší množství žaludeční šťávy, která však již není potřebná, a způsobuje pálení žáhy.

Když člověk něco sní, pálení většinou ustoupí, jelikož se šťávy smísí s potravou, ale při tom jsou nadále produkovány kyselé žaludeční šťávy – a tak přemíra kyselin vyvolává tvorbu dalších a dalších kyselin. Jakmile žaludek přestane zvládat jejich množství, postupují kyseliny do dvanácterníku.

Pálení žáhy nám snižuje mléko – víte, co se děje? Mléko má silně zásaditou reakci, ale enzymy, které mléko tráví, potřebují kyselé prostředí, takže sice žáha pálit přestane, ale co pokračuje dál, možná víte…

Dostatek zásaditých látek v těle je proto tak důležitý, dokonce životně důležitý, jelikož mají dvojí úlohu:

Pomocné trávicí orgány jako jsou játra, žlučník a slinivka břišní potřebují velké množství zásad k vytváření šťáv nutných k trávení – půl litru žluči, až 1 litr slinivkové šťávy a kolem 3 litrů šťáv střevních žláz.

Další úlohou je snižování kyselosti těla, především pojivového vaziva. Pokud není tato úloha splněna kvůli nedostatku zásaditých látek, dříve či později musí tělo onemocnět.

Pokud místo potravy člověk užívá léky určené k redukci kyselosti, docílí sice toho, že se kyselinotvorná činnost žaludku sníží nebo dokonce zastaví, ale tím se zase naruší důležitá tvorba zásaditých látek a nový „začarovaný „ kruh může začít.

Pálení žáhy je tedy téměř vždy „voláním“ žaludku o pomoc.
V tom případě je nutné doplnit chybějící zásady celému tělu, a ne bránit produkci kyselin.

Pokud nás pálí žáha, můžeme si dočasně vzít přírodní produkty na to, aby jsme se necítili tak kysele, ale je nám jasné, že je třeba spravit trávení žaludku jako celek a hlavně!!!

snížit své překyselení. Překyselení celého našeho těla!

Chcete vypsat všechny nemoci, které mají původ v překyselení? Asi to je zbytečné, jsou to totiž všechny, i když třeba skrytě.

Existuje nespočet nemocí, ale pouze jediná jejich příčina – nevhodný způsob života.

Jsou 2 příčiny nezdravého způsobu života – nevědomost a nedbalost.

Obě lze kdykoliv odstranit – a jediným účinným lékem je naše prohlédnutí.

Mnozí si však raději vezmou lék proti bolesti, a když zabere, namlouvají si, že jsou již zdraví.

Vše v komplexu o překyselení, trávicích pochodech a duchovních příčinách trávicích potíží v PŘIJÍMAT JE LÁSKA

S láskou vaše Empatia

Kam dál?

Komentáře