Pračlověk je ještě konzumoval!
Nejdůležitější esenciální mastné kyseliny (MK) rozdělujeme do dvou základních skupin: na omega 3 a omega 6. Jejich správný vzájemný poměr má být 1:1. Pračlověk to zřejmě věděl, protože podle toho se i stravoval… V současnosti tento poměr dodržují již pouze Inuité (Eskymáci). V jejich stravě je velké množství masových výrobků z ryb a tuleňů, či výrobků z jiných mořských plodů, které obsahují dostatečné množství omega 3 mastných kyselin. Naproti tomu se u obyvatel Evropy do organismu dostane 40-50krát více omega 6 než omega 3 MK. Výsledkem toho je, že ve srovnání s Evropany se u Inuitů vyskytuje infarkt myokardu 400krát méně. Lidé v Evropě také mnohem častěji trpí zánětlivým a alergickým onemocněním, astmatem, nemocemi revmatického charakteru a chronickými záněty tlustého střeva.
V průběhu života je člověk vystaven různým mechanickým, chemickým a biologickým škodlivinám. Organismus na tyto podněty odpovídá zánětem, jehož cílem je izolace postižených oblastí od nepoškozených tkání a co nejrychlejší eliminace poškozujících vlivů. Špatná životospráva, chybné stravování, negativní vlivy znečištění přírody, ale rovněž i vliv přirozeného procesu stárnutí vede k chronickým zánětlivým onemocněním, která snižují kvalitu života. Průběh a trvání zánětlivého onemocnění závisí na stravování, protože v průběhu zánětlivého procesu se uvolňují látky (prostanoidy), jejichž agresivita je závislá na složení tuků ve stravě. Tito tzv. „zprostředkovatelé zánětu“ kromě role v zánětlivém procesu mají za úkol podílet se na usměrnění imunitního a oběhového systému a rovněž metabolismu tuků.
V molekulárním prostředí se z omega 6 MK (které ve velkém množství obsahuje např. i v současnosti velmi popularizovaný margarín a slunečnicový olej) vytvoří mnohem agresivnější prostanoidy než z omega 3 MK, které by měly jejich aktivitu snížit. Z toho vyplývá, že dnešní potraviny (které obsahují výlučně omega 6 MK) umožňují, aby i nejmenší poškození organismu v podobě ran a infekce za pomoci nahromaděných jedovatých látek vyvolala co nejagresivnější zánětlivý proces, který většinou přeroste do chronického stavu. Navíc se z omega 6 mastných kyselin uvolňují i jiné molekuly, které způsobují např. koagulaci krevních destiček. To může vést až k infarktu, embolii případně k oslabení celkové imunity organismu.
Řešením je prevence, což potvrzuje i bezpočet lékařských studií.
Na prevenci chronických a závažných zánětlivých procesů by bylo potřeba zahrnout do jídelního lístku každého z nás omega 3 mastnou kyselinu, např. konzumací lněného oleje (kvůli výrazné chuti však neposkytuje zvláštní gastronomický zážitek) nebo mořských ryb (nejčastěji lososa), resp. kapslí obsahujících jejich olej. Léčba chorob sestává z podávání steroidů (hormonů) nebo nesteroidů (SAID, NSAID), které zánětlivý proces snižují. Podle našich zkušeností bychom měli z našeho jídelníčku odstranit omega 6 mastnou kyselinu (např. margarín, a snížit rovněž používání rostlinných olejů) a zvýšit příjem mastné kyseliny omega 3, např. dlouhodobým užíváním potravinového doplňku. Výsledek můžeme pocítit už po 2-3 týdnech. Podle zkušeností pacientů s revmatickým onemocněním se při ranním vstávání bolest a ztuhlost kloubů snižuje. Účinek se dá přirovnat k účinkům NSAID (nesteroidní přípravky), avšak bez jejich možných vedlejších účinků.
Kromě zmírnění těžkých zánětlivých stavů získáme navíc upravenou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, náš imunologický stav se zlepší, minimalizuje se hrozba infarktu a stejně tak i vznik cukrovky – především jejího I. typu (je závislá na inzulinu). Pokusy na zvířatech bylo dokázáno, že pravidelně podávaná omega 3 mastná kyselina snižuje riziko rakovinového onemocnění a podstatně snižuje množení rakovinotvorných buněk.
Indikace:
V první řadě k prevenci a léčbě chronických zánětlivých procesů a bolestí revmatického charakteru, na zlepšení imunity, prevenci nemocí srdce a cév (např. infarkt myokardu, různé embolie), prevenci nádorových onemocnění a cukrovky.
Zdroj: Nutritional Freedom Association
Nabízíme vám Omega 3 s garantovaným množstvím účinných látek v jedné gelové kapsli, a to EPA 180 mg (eikosapentaenová kyselina) a DHA 120 mg (dokosahexaenová kyselina).
Nebo si vyberte Chewable Omega 3 vhodné především pro děti – žvýkací kapsle s příchutí citronu místo bonbonu.
Upozornění, případné kontraindikace a nežádoucí účinky:
• Přípravek nemá žádné vedlejší účinky, používáme-li jej v doporučených dávkách. Při dlouhodobějším předávkování se může zvýšit riziko nedostatečné srážlivosti krve a riziko náhlé cévní mozkové příhody.
• Při vážnějších onemocněních, která vyžadují stálý lékařský dohled, je nutné prokonzultovat užívání přípravku s lékařem.
• Při užívání přípravku se doporučuje přísun dostatečného množství antioxidantů (např. vitamin C, vitamin E).
Dávkování:
3krát denně 1 – 2 kapsle.
Komentáře
Pro psaní komentářů musíte být přihlášen/a.
Přihlásit se Registrovat se