Selen – doba volných radikálů skončila!

Volné radikály jsou škodlivé látky, které se do organismu dostávají z vnějšího prostředí nebo vznikají přímo v něm. Napadají buňky, reagují s DNA buněčného jádra, blokují činnost mnoha enzymů a výrazně snižují obranyschopnost organismu. Způsobují nejrůznější choroby od prochladnutí, alergií, zánětlivých nemocí až po nádory. Vše poškozují a ničí, pokud jim to selen dovolí, přesněji, pokud není v organismu dostatečné množství selenu.

Když byly objeveny volné radikály, předpokládalo se, že lidé jsou jejich škodlivým účinkům vystaveni jaksi „osudově”, nevyhnutelně. Dnes už je jasné, že to tak není – před účinky volných radikálů se můžeme účinně bránit pomocí antioxidantů. A selen patří k nejdůležitějším z nich.

Denní potřeba selenu u dospělého člověka je 100 – 200 mcg. Laboratorním měřením bylo prokázáno, že v oblastech, kde půda obsahuje dostatek selenu (pokud se ten se stravou dostane do organismu), se mnohem méně vyskytují srdečně-cévní choroby, jako je vysoký krevný tlak, předčasné zúžení a kornatění cév. Současně je tam i méně alergických a revmatických nemocí, ba i rakoviny, hlavně rakoviny prsou. Obsah selenu v půdě je na různých místech Země různý a nerovnoměrný – díky umělým hnojivům a kyselým dešťům, které vážou tento prvek přítomný v půdě. Selen se tak nedostane do potravinového řetězce, a tím ani do organismu lidí.

Různé moderní kuchyňské technologie ještě víc obsah selenu v potravinách snižují. Na základě toho se dá říci, že ani zdravá vyvážená potrava z přírodních zdrojů organismu ještě nezabezpečí dostatek selenu. Neobejdeme se tedy bez doplnění stravy doplňky výživy s obsahem tohoto přepotřebného prvku. V USA je tato skutečnost už dávno známá a všeobecně akceptovaná. Už před mnoha lety si tu každý mohl selen nejen koupit, ale i dát si vyšetřit jeho hladinu v organismu. V jednotlivých státech USA, ve kterých je půda zvlášť na selen chudá, se dokonce tento prvek oficiálně přidává do pitné vody.

Selen jako stopový prvek nemůže uplatnit svůj ochranný vliv bez ideálního partnera, kterým je vitamin E.

Spolu poskytují organismu ideální a účinnou obranu proti oslabení imunitní soustavy, různým chorobám i předčasnému stáří.

V roce 1982 se ve 12 různých výzkumných centrech světa začaly paralelní výzkumy na zjištění účinků současného podávání selenu a vitaminu E. Výsledky jednoznačně potvrdily, že selen není dostatečně účinný v prevenci chorob, pokud se nepodává v kombinaci s vitaminem E. Tento doplněk výživy byl vyvinutý díky široké mezinárodní spolupráci.

Nejdůležitější účinky selenu:
blokuje oxidativní odbourávání mastných kyselin v organismu, čímž chrání před arteriosklerózou;
podporuje odbourávání škodlivých látek a jejich odstranění z organismu (detoxikace);
chrání organismus před účinky jedovatých těžkých kovů (detoxikace);
eliminuje útoky volných radikálů (antioxidační účinek);
• chrání bílkoviny před oxidací (zpomaluje stárnutí);
podporuje transport vitaminů, hlavně vitaminu E, přes buněčnou membránu, má protizánětlivé vlastnosti (revma, artritida);
podporuje plodnost (je nenahraditelný pro zabezpečení správné funkce spermií);
chrání plod před předčasným porodem;
zlepšuje zrak, reguluje činnost sítnice, zabraňuje vzniku šedého zákalu;
má stimulační vliv na imunitní soustavu (tvorba protilátek);
má antimutagenní vliv – chrání buňky před škodlivými účinky radioaktivního záření;
chrání buňky proti útokům volných radikálů, a tím plní důležitou úlohu v antioxidační ochraně, prevenci rakoviny a její léčbě;
podporuje činnost srdce, chrání proti infarktu;
• podporuje regeneraci jater.

Dnes je selen celosvětově uznávaným biochemickým faktorem, známým a používaným k prevenci a léčbě mnoha nemocí.

Můžete ho mít – Pro Selenium

Zdroj: Nutritional Freedom Association

Kam dál?

Komentáře