Vápník a hořčík – základ kostí
Řídnutí kostí (osteoporóza) je zákeřná choroba. V drtivé většině případů bývá prvním příznakem této choroby těžká zlomenina – a tehdy je už obvykle příliš pozdě. Vyvinutá osteoporóza se zpravidla nedá zvrátit, nanejvýš jen zastavit. Celosvětově trpí na osteoporózu asi 10% lidstva. Podle statistik je počet úmrtí díky zlomeninám krčku stehenní kosti, pánve nebo obratlů v důsledku osteoporózy až 20krát větší, než by odpovídalo dané věkové kategorii.
Kostru člověka tvoří 206 kostí. Jejich základní funkcí je, že poskytují organismu pevnou oporu. Chrání některé životně důležité orgány, například lebka mozek, páteř míchu a kosti hrudníku srdce a plíce. Kosti se skládají asi ze 65% anorganických a 35% organických látek. Poměr jednotlivých složek v kostní tkáni není stálý, protože v kostech se odehrává plynulá přestavba. Část kostních buněk se podílí na tvorbě kostí, druhá část na jejich odbourávání. Tuto rovnováhu ovlivňuje několik faktorů najednou. Důležitou roli přitom hrají věk, pohlaví, strava a způsob života bohatý nebo chudý na pohyb.
V mladším věku dominuje spíše tvorba, zatímco v pokročilém věku spíše odbourávání kostí.
V kostře žen se během menstruace odbourávání kostí stupňuje. Minerální látky v potravě, hlavně vápník, kosti posilují. Sedavý způsob života s nedostatečným pohybem zase urychluje jejich odbourávání. Když převládá odbourávání kostí, klesá jejich odolnost a i po menším silovém podnětu může dojít ke zlomenině.
I když osteoporóza ohrožuje především starší věkové kategorie, s prevencí je třeba začít už v mladším dospělém věku a na rozdíl od rozšířené domněnky nejen u žen!
Hormonální vlivy a stravovací zvyklosti, způsob života i ostatní faktory se týkají rovněž mužů, jenže u nich, díky konstitučně silnějším a hustším kostem, je toto onemocnění méně časté. Svými následky je však obvykle závažnější. V roce 1990 bylo ve světě registrováno 1,7 milionů zlomenin pánve v důsledku osteoporózy, z toho asi půl milionu u mužů. Ale počet úmrtí na následky těchto zlomenin byl u mužů vyšší! U této nemoci, které ohrožuje tolik lidí, je mimořádně důležitá prevence. Zdravá životospráva, moderní stravování – a doplňky výživy z přírodních zdrojů.
Přítelem kostí je pravidelný a aktivní tělesný pohyb.
Zlepšuje prokrvení kostní tkáně, a to působí na stavbu kostí příznivě. Kosti v pohybu se podobně jako svaly tréninkem posilují. Pravidelné procházky, pěší túry, plavání nebo jiné fyzické aktivity jsou proto velmi důležité. Kosti potřebují i slunce.
Vstřebávání vápníku ze střev totiž reguluje vitamin D.
Za normálních okolností postačí pravidelné slunění. Potřebným, ale nepřehnaným opalováním se dají doplnit zásoby vitaminu D na celý rok. Jestliže se vitamin D nedá zabezpečit pomocí slunce, je třeba postarat se o náhradní doplnění jeho zásob.
Potrava chudá na vápník představuje vážný rizikový faktor, v důsledku kterého se hladina vápníku v krvi trvale snižuje.
Pro správný průběh fyziologických procesů, normální srážlivost krve, pohyb svalů a nervovou činnost je potřebné, aby se hladina vápníku udržovala stále na úrovni asi 2,5 mmol/l. Když není vápník k dispozici, organismus ho začne, aby uspokojil svou potřebu, odbourávat z kostí. To po delším čase vede k rozvoji osteoporózy a paradoxně i k ukládání vápníku do měkkých tkání a jejich zvápenatění. Takto jsou ohrožené převážně ženy. Odbourávání kostí se urychluje i v důsledku hormonálních změn, když se s potravou do organismu nedostane i dostatečné množství minerálních látek, především vápníku.
Obvyklé stravovací zvyklosti zpravidla nedokážou organismu zabezpečit potřebné množství vápníku, proto se téměř každému, v každém věku, doporučuje jeho doplňování.
Bez toho je téměř jisté, že se ve starším věku objeví osteoporóza. Denní potřeba vápníku dospělého organismu je asi 1000 mg a když je podezření na začínající osteoporózu, doporučuje se denně až 1500 mg vápníku.
Látková výměna vápníku je velmi složitý a citlivý proces.
Aby se zvýšené dávky vápníku podávané za účelem prevence osteoporózy plně využily a nevznikalo nežádoucí zvápenatění nebo přehnané účinky vápníku v metabolismu, je třeba jeho dávkování regulovat. K tomu je nejvhodnější přirozený fyziologický regulátor vápníku – hořčík. Bez něho má vápník tendenci ukládat se i tam, kdenemá, protože měkké tkáně bez hořčíku mají tendenci vápník hromadit, na rozdíl od buněk kostí, které bez hořčíku vápník ztrácejí. Hořčík přitom brání i tomu, aby zvýšený příjem vápníku nezpůsobil poruchy srdečního rytmu nebo nervové soustavy. Není náhodné, že moderní doplňky výživy, které obsahují vápník v chelátové vazbě k prevenci a zmírnění osteoporózy, obsahují v chelátové vazbě i hořčík v poměru Ca : Mg = 2 : 1.
Pokud se podávají společně s vitaminem C, jsou ještě účinnější.
Vědecky je dokázáno, že tělo vstřebává a využije pouze minerální látky tzv. tělu vlastní, t.j. v organické podobě. Tuto formu má chelátová vazba.
Nabízíme vám všechny minerální látky a stopové prvky, jak samostatně, tak v komplexu multivitaminu pouze v chelátových vazbách (Chela – z řeckého slova klepeto. Minerály jsou sevřeny v aminokyselinách a tělo je při metabolismu vstřebá průměrně z 80%.). Na našem trhu zle koupit většinou pouze anorganické minerální látky a stopové prvky – jejich využitelnost je 8 – 20%. Navíc k odbourání nevstřebaných zbytků tělo musí ve větší míře využít svých dobrých zásob. K odbourání chemického vápníku a navíc šumivého tělo potřebuje svůj vápník, který si vytáhne z kostí. Takže výsledek je jasný. Takový vápník nás spíše odvápní než zavápní. Při dlouhodobém používání šumivého nebo jiného anorganického vápníku hrozí ledvinové kameny a zavápněné cévy v ramenních kloubech i jinde.
Zdroj: Nutritional Freedom Association
Používejte Strong Bones nebo Calcium Magnezium Plus obohacený vitamínem D pro lepší vstřebatelnost především pro lidi ve starším věku.
Upozornění, případné kontraindikace a nežádoucí účinky:
• Doplněk v doporučené dávce nemá žádné známé nežádoucí účinky.
• V případě chronické nemoci, která si vyžaduje stálý lékařsky dohled, konzultujte v každém případě užívání doplňku se svým ošetřujícím lékařem.
• Doplněk je třeba užít půl hodiny před jídlem.
Komentáře
Pro psaní komentářů musíte být přihlášen/a.
Přihlásit se Registrovat se