Spirulina – poklad Inků

Člen Cortésovy armády dobývající Aztéckou říši, Bernard Díaz del Castillo, v roce 1521 zaznamenal: „…chuť malých bochníků připravovaných z hmoty podobné řasám mi připomíná sýr. Místní obyvatelé je získávají z jezera…“ Po několika letech mnich Bernardino de Sahagún napsal: „…v určitém období roku sbírají z mexických jezer cosi, co má modrou barvu, dělají z toho chléb a uvařené to jedí.“ Původní obyvatelé této látce říkali tecuitlalt, což v doslovném překladu znamená „výkaly kamenů“. Španělské války nakonec smetly ze světa kulturu původního obyvatelstva a tato tajemná látka upadla do zapomnění. Naštěstí ne navěky…

Později byl tento druh řasy identifikován jako modrozelená řasa (Spirulina). Výživné látky se z ní vstřebávají rychleji než z jiných rostlin, protože tenké stěny jejích buněk, na rozdíl od jiných výživných rostlin, neobsahují celulózu. Je výborným zdrojem proteinů, minerálů a vitaminů. Má 60-70% obsah proteinů v sušině, proto se považuje za vynikající potravinu. Proteiny a aminokyseliny jsou vysoké kvality, a jsou tedy biologicky dobře využitelné a cenné.

Obsahuje třikrát více vápníku než mléko a 58násobek železa obsaženého ve špenátu. Železo se z některých druhů potravin nevstřebává v dostatečném množství. Ze svého obsahu ve spirulině se však vstřebává o 60 % více, než ze sulfátů železa nebo jiných železo nahrazujících látek.

Spirulina obsahuje všechny druhy vitaminů skupiny B, hlavně B6 a B12. Je bohatá na provitamin A: obsahuje 25krát více betakarotenu než mrkev a 100krát více než papája. Betakaroten není nebezpečný ani v tak velkém množství, v jakém se nachází ve spirulině, protože organismus z něho bere pouze tolik, kolik právě potřebuje. Studie Lékařské fakulty Harvardské univerzity dokázala, že betakaroten získaný z modrozelených řas potlačuje proces rakoviny dutiny ústní. Podávání betakarotenu snížilo výskyt a rozměry nádorů dutiny ústní, ba v některých případech nádory dokonce ustoupily.

Cukry ze spiruliny se zužitkují i u těch pacientů, kteří mají nedostatečné vstřebávání kvůli špatnému trávení a rovněž u geriatrických pacientů. Ze spiruliny izolovali i nový druh polysacharidu, který zlepšuje imunitu. Výzkumy potvrdily, že polysacharidy získané ze spiruliny ničí viry HIV, oparu, příušnic a spalniček.

Obsahuje též barvivo způsobující speciální zbarvení některých druhů plameňáků konzumujících modrozelené řasy. Její modré barvivo obsahuje zinek a chlorofyl zvyšující tvorbu bílých krvinek a protilátek zabraňujících rozmnožování různých virů. Odborníci tomuto chlorofylu připisují i antibiotický účinek. Chlorofyl získaný z řas považují za „koncentrovanou sluneční energii“. Podle jejich názoru podporuje tvorbu krve, růst a regeneraci, tonizuje, podporuje látkovou výměnu buněk a činnost srdce. Díky svým antibakteriálním vlastnostem zabraňuje zánětům.

Spirulina obsahuje rovněž jód, který je pozoruhodný nejen díky jeho množství, ale i díky vysoké kvalitě. Tento jód je v organické formě a váží ho nenasycené molekuly rostliny, díky čemuž se vstřebává mnohem lépe než u anorganických solí jódu. Při konzumaci spiruliny už nedostatek jódu není problémem. Jód zrychluje látkovou výměnu, čímž současně detoxikuje, snižuje tělesnou hmotnost a rovněž chrání štítnou žlázu před radioaktivním zářením, na které je velmi citlivá. Jód v určitých případech normalizuje sníženou funkci štítné žlázy.

U pacientů se zvýšenou funkcí štítné žlázy je třeba snížit množství jódu v organismu, proto se jim užívání tablet spiruliny ve velkém množství nedoporučuje. Vhodná dávka je méně než 4 – 6 tablet a pouze pod odborným lékařským dohledem.

Modrozelené řasy se považují za plnohodnotnou potravinu rostlinného původu, která má blahodárný účinek na oslabený organismus, regenerační a léčivý účinek v době nemoci i rekonvalescence. Mají mimořádný význam pro vegetariány, neboť jejich strava bývá často málo výživná a hrozí jim poruchy imunity i nervové soustavy, oslabení svalů a chudokrevnost. Modrozelené řasy mají takřka rovnocenné složení aminokyselin jako maso. Kromě aminokyselin obsahují i lehce zužitkovatelné železo v organické formě a významné množství vitaminu B12, díky kterým jsou vhodné k prevenci onemocnění z nedostatku výživných látek i bez použití potravy živočišného původu.

V Mexiku spirulinu přidávají do sladkostí, v Austrálii a na Novém Zélandě z jejího extraktu vyrábějí osvěžující nápoje. V Japonsku, Indii a Singapuru prodávají preparáty obohacené o spirulinu podporující chuť k jídlu především pro těhotné ženy, děti a starší lidi. Od Chile přes západní Evropu až po Japonsko se v mnohých zemích využívá jako doplněk výživy. Nastal čas, abychom spirulinu zařadili do svého jídelníčky i my.

Můžete zkusit spirulinu samotnou nebo v kombinaci s chlorellou

Zdroj: Nutritional Freedom Association

Kam dál?

Komentáře