Snažíme se vás inspirovat v celostním starání se o své zdraví.

Obecné zásady zdravého stravování jsou tady

A možná jste už zkoušeli náš recept na pečenou cizrnu, která je lepší než popcorn:

Zdravý paradox

Cizrna

Cizrna neboli římský hrách.

Má větší zrna, která chutí i vzhledem připomínají oříšky nebo hrách. Je chutnější a lahodnější než hrách, zároveň je také dobře stravitelná, protože nemá vysoký obsah purinů.  Je výživná a zasycující.

Je to jedna z nejzdravějších luštěnin. 

– posiluje imunitní systém

– zpomaluje proces stárnutí

– chrání nervovou soustavu

– snižuje hladinu cholesterolu

– předchází zácpě a podporuje správné tráven

– pomáhá při žaludečních problémech

– funguje jako prevence rakoviny díky vysokému obsahu izoflavonů

– normalizuje hladinu cukru v krvi

– podporuje zdravý růst kostí, nehtů a zubů

– doporučuje s lidem trpícím depresí a stresem

– má pozitivní vliv na zrakj

– e také výživná pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy

Obsahové látky

Cizrna obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku, fosforu a železa (3x více než maso), takže je velmi vhodná pro osoby trpící chudokrevností (anemií) obsahuje mnoho dalších minerálů a vitamínů. Obsahuje také mangan, draslík, zinek, sodík, selen,vitamíny B, C, E a provitamín A, vlákninu, sacharidy, tuk, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny.

Příprava a použití

Cizrna se namáčí alespoň na 10h, takže je nejlepší namáčet ji přes noc. Vaří se v tlakovém hrnci asi 50minut. Používá se jako samostatná příloha, v kombinaci se zeleninou do nákypů, do polévek, do salátů, placiček, karbanátků a na přípravu pomazánek a humusu. 
Cizrnu používáme ve formě plodu a mouky.
 
RECEPT

CIZRNA NA KARI

Potřebujeme na 4 porce: 

misku dopředu uvařené cizrny
1 velkou cibuli nakrájenou na drobno
¼ celeru nakrájeného na menší kostky
1 větší petržel nakrájenou na kolečka
1 velkou kedlubnu nakrájenou na menší kostky
sůl
olej
1 lžičku kari koření
½ l horkého zeleninového vývaru nebo horké vody
2 lžíce rostlinné smetany
½ lžičky umeocta na dochucení 

  • Na oleji orestujeme cibuli se solí. 
  • Když začne sklovatět přidáme veškerou zeleninu a restujeme, aby se zelenina trošku opekla.
  • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou tak, aby byla zelenina ponořená.
  • Přidáme kari, promícháme a vaříme tak dlouho až je zelenina měkká, cca 15 minut.
  • Ještě horké rozmixujeme ponorným mixerem do hladka.
  • Přidáme uvařenou cizrnu a prohřejeme.
  • Pokud je omáčka moc hustá, naředíme horkým vývarem nebo vodou.
  • Přimícháme rostlinnou smetanu a dochutíme umeoctem.
  • Jako příloha je vhodná rýže, těstoviny, knedlíky z celého zrna.
  • Na doplnění kompletního talíře je vhodné podávat s hromádkou kvašené zeleniny a zelenou posypkou.

Jak se o sebe starat celostně, Jak uživit své buňky, se můžete dozvědět v nadstavbovém modulu Základů celostního zdraví. Jsme rádi, že jste s námi.

Dobrou chuť přeje Empatia
 

Kam dál?

Komentáře