Je cítit, že všichni potřebujeme navrátit se k nějaké kotvě, která by nám dávala do života řád. Když slyším v rádiu, jaké Mezinárodní dny si vymýšlíme, jen abychom měli nějakou tradici, je mi divně. Jaký máte pocit z Mezinárodního dne tužkových baterií? Není lepší vracet se ke starým tradicím předků než si vymýšlet nové nesmyslné svátky? Za nás ano…

Každý sám za sebe bychom se měli navracet především sami k sobě a přemýšlet, kde jsme se odklonili od přirozených rytmů přírody.

  • Jak se stravujeme během roku?

Respektujeme roční období a měníme podle něj svou stravu?

  • Jak aktivujeme během roku? 

Věnujeme se jiným činnostem v zimě a jiným v létě?

  • Jak se staráme o svou mysl a tělo?

Umíme se přizpůsobit období v roku, kdy je nejvhodnější čas na řešení různých potíží na úrovni mysli i těla?

My vás návratu do spirály života učíme ve všech programech AKADEMIE CELOSTNÍHO ZDRAVÍ, kde on-line programy jsou postaveny na přirozených rytmech přírody podle energetické růžice.

Pojďme se podívat, jak se návrat podle energetické růžice kryje s tradicemi našich předků!

Masopust je období, které začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a trvá až do začátku postní doby.

Slaví se však především jeho závěrečné tři dny. Závěr masopustu má v různých regionech vlastní označení. Je známý např. jako bláznivé dny, ostatky, ostatek, fašank, šibřinky, končiny.

Masopust vznikl jako odraz života na vesnici, kdy lidé žili v souladu s přírodou.

Lidé měli většinu práce teprve před sebou a měli na ni posbírat síly. Současně bylo cílem také ujíst ze zimních zásob, které sice skvěle zapadnou mezi zimní pokrmy, ale na jaro jsou příliš těžké a tučné. Oslavy masopustu tedy spočívali především ve velkém hodování, tradičně na vesnicích probíhali také zabíjačky. Vhod však přišlo třeba i kysané zelí, nakládané okurky, také brambory na nejrůznější způsoby nebo třeba sušená jablka. Oblíbené byly také smažené koblížky, které svou barvou připomínaly jarní Slunce.

Tučný čtvrtek

Podle tradice má v tento den člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Masopustní (Taneční) neděle

Hlavní masopustní zábava tradičně začínala v neděli. Po bohatém obědě se lidé chystali na taneční zábavu, která se často protáhla až do rána.

Masopustní (Maškarní) úterý

Bylo vyvrcholením masopustu. Právě tento den se pořádaly průvody maškar nebo se předváděly žákovské divadelní hry.

Popeleční středa

Následuje po masopustním úterý. Připadá na 46. den před Velikonoční nedělí a je vlastně prvním dnem postní doby.

12 tipů pro jarní očistu:

  • Bez stresu
  • Procházky v přírodě
  • S ohledem na svůj stav
  • Omezit živočišné produkty
  • NE alkohol
  • Ostropestřec
  • Aminokyseliny
  • Antioxidanty
  • Vláknina
  • Detoxikační koupele
  • Zezásadit organismus
  • Olivový olej s citronem

Podle energetické růžice je zima nejvhodnější období k řešení našich vztahů

Proto jsou krátké dny, abychom byli více doma se svými blízkými a drželi naše ledviny a močové cesty v teple, vyhřívali je láskou (ledviny jsou párový orgán, ukazující na naše vztahy, močový měchýř ukazuje na naše strachy ve vztazích, lpění na druhých, strach ze ztráty a samoty – viz duchovní příčiny nemocí).

V zimě, protože je to období nejvíc JIN, bychom měli vyrovnávat energii v sobě nejvíc aktivitami JANG, např. prohřívat si tělo, pít a jíst teplé potraviny, jíst potraviny co nejvíc JANG. Vhodné jsou luštěniny a celá zrna obilovin, více tuku a živočišných bílkovin, aby člověk lépe odolal chladu a nepřízni počasí. O stravě podle JIN a JANG tady

Po zimě nastává očista před jarem

Masopust je oslavou konce zimy a startem očisty organismu před jarem, novým začátkem, kdy bychom měli být „prázdní“ a připraveni na novou setbu, na nový život, na skutečný nový rok. Proto podle východních učení začíná nový rok až v polovině února. 

Zatímco na tučný čtvrtek si podle tradice můžete dopřát úplně vše, na co máte chuť, stačí pár dnů a všechno je opačně. Původně se na vesnicích masopustní průvody maškar konaly převážně v úterý po taneční neděli. Oslavy masopustu završoval pohřeb basy, které také znamenal konec veselí a hodování.

V úterý o půlnoci, jakmile odbyla dvanáctá hodina, vyzval rychtář všechny, aby šli v klidu domů.

Právě totiž začínala Popeleční středa a dlouhodobá očista, opravdový maso-půst.

Zatímco masopustní veselí nabízí mnoho inspirace a návodů, očista organismu, která po něm následuje, už je tak trochu tajemná. Budeme-li se řídit tradicemi, rozhodně vynecháme tučné pokrmy a nebudeme to přehánět s masem, ideálně je z jídelníčku zcela vynechat.

Maso-půst

Masopust se kryje s očistou jater a žlučníku.

Nejvhodnější období pro jejich regeneraci je právě jaro v období od 15. února až do 15. května. Doba tří měsíců je ohromně důležitá, a nezkracovali bychom ji a to z toho důvodu, že játra jsou motorem našeho života a těla. Jsou energetickou továrnou, která dostává nejvíc zabrat při našem dnešním stylu života. Játra ničí chemie v potravě, a přemíra všeho, třeba i alkoholu, na což jsme v dnešní době tak navyklí, že si mnozí ani nedokáží představit tříměsíční jarní očistu bez skleničky. Játra ale velmi poděkují.

O celé očistě jater a žlučníku se dočtete tady

Očistu provádějte s ohledem na sebe sama, buďte na sebe hodní ♡

Jakkoli masopust nebo jenom půst zní drasticky, nic se nemá přehánět. I současní výživoví experti radí řídit se především selským rozumem a přirozeným biorytmům. Ohlédneme-li se zpět, možná bychom to neměli přehánět s půstem stejně tak, jak bychom to neměli přehánět na tučný čtvrtek nebo v rámci oslav masopustu. Např. i očisty jater vypadají různě od užívání potravinových doplňků po pití olivového oleje s citronem, což je kůra dost drastická.

Proto se snažte dodržovat masopust a jarní očistu podle sebe, podle svého zdravotního stavu, úrovně péče o sebe (pokud o sebe pečujete dlouhodobě a zdravá strava je pro vás samozřejmostí, pak si můžete dovolit drastičtější očistu, ale pokud začínáte, doporučujeme pomalu).

Berte ohled na svůj psychický stav, protože játra ukazují náš pohled na život, naší víru v život jako takový, naši důvěru ve vyšší principy, naši touhu a životní energii a nasazení.

Proto pokud trpíte strachy, depresemi, úzkostmi, buďte hodní při očistě především sami na sebe a neklaďte si vysoké nároky. S očistou opatrně (přitom ji ale nutně potřebujete!), ale přidejte si stabilizující minerály na vaši psychiku (Strong Bones nebo Magnezi B6 nebo Power Mins) a bylinku, která je přírodním adaptogenem rozchodnici růžovou (Rhodiolin).

Máme pro každé období roku připravený on-line program, pro období jater a jara je to TOLEROVAT JE LÁSKA

Je nejvhodnější čas, naskočte!

s láskou vaše Empatia

Kam dál?

Do našeho e-shopu

Silymarin Plus: Detoxikace jater
Silymarin Plus: Detoxikace jater

Játra jsou jedním z nejaktivnějších orgánů v těle: rozkládají škodlivé látky, které vstupují do organismu, a detoxikují, a tak je jejich ochrana zvláště důležitá. Ostropestřec mariánský je nejoblíbenější bylinka, která chrání játra, extrakt z něj může účinně pomáhat při detoxikaci jater a tedy i při jejich regeneraci. Aminokyseliny obsahující síru, jako je methionin a cystein, také zvyšují samoléčebnou funkci jater. Chrom může játrům odlehčit tím, že podporuje metabolismus polysacharidů.

Detail produktu

Komentáře